A do të duhet të ketë marrëveshje për Dellçev përpara komisionit të parë ndërqeveritar?

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 28, 2020 20:46

A do të duhet të ketë marrëveshje për Dellçev përpara komisionit të parë ndërqeveritar?

Miqësia fqinje në formën e një kërcënimi për të filluar negociatat me BE intensifikon takimet midis Maqedonisë dhe Bullgarisë në nivelin politik dhe midis historianëve. Pas një bllokade të gjatë që nga nënshkrimi i Marrëveshjes për Fqinjësinë e Mirë, Qeveria e RMV po punon në dy rrugë – një ofensivë diplomatike në Bruksel dhe takime me Sofjen zyrtare, përcjell FLAKA.

A do të duhet Dellçev të zgjidhet para dhjetorit? Simonida Kacarska nga Instituti për Politikën Evropiane thotë se Bullgaria po bën presion dhe çdo kërcënim ndaj çdo vendi anëtar të BE që do të bllokohemi në Dhjetor, ne duhet ta marrim seriozisht.

“Unë nuk mendoj se këto pyetje duhet të kishin habitur askënd. Nuk ka dyshim se ata po përpiqen të zgjidhin disa çështje dhe të bëjnë presion në anën tonë në këtë moment delikat, sepse ky është gjithashtu momenti në të cilin ndikimi i tyre është më i madh sepse ky është momenti vendimtar për fillimin e negociatave. Nëse Bullgaria ishte në thonjëza, pak a shumë një vend i rëndësishëm, unë mendoj se nuk i ndihmon askujt. Ne duhet të ndezim vrullin e presidencës gjermane, e cila është e hapur për të diskutuar këto çështje”, tha Simonida Kacarska, drejtoreshë e Institutit për Politikën Evropiane.

Zaev dhe Borisov dje në një bisedë telefonike ranë dakord për një takim në tokën Bullgare, para fillimit të procesit të Berlinit në Nëntor. Data nuk është zbuluar ende, as rrjedha e bisedimeve. Të dy palët lëshuan vetëm një deklaratë, e cila as më pak dhe as më shumë, pasi e kopjuar përmban thuajse të njëjtat fjali.

“Kryeministri Bojko Borisov tha se Bullgaria mbetet e qëndrueshme në mbështetjen e saj për të ardhmen evropiane të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe shprehu besimin se të dy vendet do të qëndrojnë të përkushtuara në zbatimin e Marrëveshjes së Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit 2017”, thanë nga Qeveria e RMV dhe Qeveria e R. së Bullgarisë.

Në ndërkohë, raundi i ri i negociatave i Komisionit të Historianëve do të mbahet në 15 dhe 16 tetor dhe sipas deklaratave të fundit nga pala maqedonase, kërkesa e Bullgarisë për Goce Dellçev të regjistrohet si Bullgar mbetet e papranueshme. Ana bullgare e Komisionit është përsëri vendimtare – ata po kërkojnë një zgjidhje për Dellçev përpara se të vazhdojnë më tej. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 28, 2020 20:46