A duhet të shemben monumentet nga “Shkupi 2014”?

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 28, 2020 20:52

A duhet të shemben monumentet nga “Shkupi 2014”?

Publiku profesionist është i ndarë për shembjen e mundshme të monumentit Porta Makedonija, por edhe atë të Nënë Terezës që janë pjesë e projektit “Shkupi 2014”, përcjell FLAKA.

Pasi që kjo çështje u bë përsëri e rëndësishme këto ditë, dhe grupi punues për trajtimin e projektit Shkupi 2014 mori një vendim për kthimin e hapësirës ku këto monumente janë vendosur në pozicionin origjinal, sot arkitekti Miroslav Grçev i cili është pjesë e këtij komisioni në një deklaratë për TV 24 thotë se këtyre dy monumenteve nuk duhet t’u jepet legjitimitet dhe sipas tij, disa të tjerë që janë vendosur përgjatë lumit Povardarie në bërthamën qendrore të qytetit janë të diskutueshëm.

Arkitekti Vangell Bozhinovski, i cili mori pjesë në ndërtimin e projektit “Shkupi 2014” dhe në një bisedë të shkurtër me TV 24 thotë se askush nuk ka të drejtë dhe ekspertizë në vend për të nënshkruar prishjen e këtyre monumenteve, sepse kjo do të ishte joserioze.

“Porta Makedonija është një gërmim arkeologjik i së tashmes i cili përmban shumë gjëra të rëndësishme. Këtu ka gjithçka dhe nuk ka asnjë arsye që dikush thjesht ta prishë këtë ndërtesë. Nuk ka asnjë ekspert në vend që mund të nënshkruajë një dokument të tillë për prishjen e këtyre monumenteve që janë jetike për qytetin dhe shtetin. Kjo është një qasje joserioze nga qeveria dhe trupat punues që i japin vetes të drejtën të nxjerrin propozime të tilla”.

Tema e Portës Triumfale dhe rrënimi i tij përfundimtar është bërë e rëndësishme në publik këto ditë pasi Qeveria bazuar në mendimet e ekspertit dhe publikut ekspert dhe komisioni për trajtimin e projektit “Shkupi 2014” vendosi që komuna e Qendrës të konsiderojë seriozisht DUP për këto monumente.

Kryeministri Zaev vuri në dukje dje se ai personalisht beson se vendi i Portës Triumfale nuk është vendi ku ndodhet, por thotë se vendimi i Qeverisë nuk thotë askund se kërkohet prishja e menjëhershme e ndërtesës, por se duhet të merret parasysh mënyra se si ishte ndërtuar dhe nëse shkel ligjet.

Komuna Qendër, pasi ka marrë udhëzimin e “nxehtë” nga qeveria lidhur me këtë çështje, thotë se së pari do të kenë një takim me Ministrinë e Kulturës dhe në bazë të kësaj do të përcaktojnë hapat e ardhshëm. FLAKA

 

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 28, 2020 20:52