A e dini pse alkoholi nuk ngrin?

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 23 Nëntor, 2022 11:20

A e dini pse alkoholi nuk ngrin?

Ju ndoshta e keni vënë re tashmë se nëse vendosni një shishe alkooli në frigorifer, ajo nuk do të ngrijë. Alkooli nuk ngrin, megjithëse një koktej akulli ndonjëherë është një pije freskuese e vërtetë në ditët e verës. Por a është kështu?

Alkooli ende mund të ngrijë, por në një temperaturë shumë më të ulët se sa mund të arrijnë ngrirësit tanë. Përbërësit kryesorë të pijeve tuaja të preferuara janë etanoli dhe uji. Pika e ngrirjes së etanolit të pastër është shumë më e ulët se sa do të prisnit dhe shkon shumë nën zero.

Kur themi thellë nën zero, nënkuptojmë -114 gradë Celsius. Kjo varet nga sasia e etanolit në alkoolin tuaj, kështu që ka nevojë për një pikë ngrirjeje të caktuar.

Shumica e pijeve alkoolike janë në intervalin prej rreth 40% etanol, kështu që duhen më shumë se -26 gradë Celsius për të ngrirë plotësisht.

Temperatura mesatare e një frigorifer standard është shumë më e ulët se ajo.

Pra, edhe pse e vendosni alkoolin në frigorifer, ai mund të ftohet, por nuk do të ngrijë plotësisht në gjendje të ngurtë.

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 23 Nëntor, 2022 11:20

07
Dhj
Petrit Pollozhani nga Lëvizja BESA i ftuar në emisionin e sontëm “Magazina Ekonomike”, mes tjerash...
07
Dhj
Anëtari i Bordit Ekzekutiv të LSDM-së, Andrej Petrov, ka theksuar se zgjedhje të parakohshme parlamentare...
07
Dhj
Derisa e kremtojmë 30-vjetorin e Misionit, ju po përgatiteni ta merrni funksionin kryesues me OSBE-në. Vallë...
07
Dhj
Duke përjashtuar Shqipërinë si vendi me shumën qesharake të pensionit, Maqedonia bën pjesë në grupin...