A është i mundur një koalicion pro-evropian parazgjedhor?

A është i mundur një koalicion pro-evropian parazgjedhor?

Në sytë e shpjegimit të deputetëve për ndryshimet kushtetuese, thirrjet për t’u miratuar janë intensifikuar në mënyrë që Marrëveshja e Prespës të zbatohet sa më parë, por nëse kjo nuk ndodh, do të fillojnë bisedimet për zgjedhje të parakohshme. Ka një opsion për bllokun pro-evropian që të dalë me një listë të përbashkët, përcjell FLAKA.

Pas hyrjes së amendamenteve kushtetuese në Kuvend, ditët në vijim do të konsiderohen vendimtare nëse procesi i zbatimit të Marrëveshjes së Prespës do të zgjasë këtë përbërje parlamentare ose do të shkojë në zgjedhje të jashtëzakonshme për një përbërje të re të Parlamentit në mënyrë që të sigurojë një shumicë më të qëndrueshme për miratimin e ndryshimet kushtetuese, por edhe ligjet e tjera të reformave, të cilat kërkojnë një shumicë prej dy të tretash.

Në rastin e zgjedhjeve, sipas njoftimeve që mund të dëgjoheshin në publik, partitë parlamentare që qëndronin pas referendumit (LSDM, BDI, Besa, PDSH, Aleanca për Shqiptarët) të dalin me të a.q. koalicion evropian me lista të përbashkëta për deputetë.

Disa analistë thonë se lista e përbashkët do të rriste shanset e partive të cilat dolën në mbrojtje të Marrëveshjes me Greqinë për të arritur rezultate më të mirë.

“Unë pres që situata të zgjidhet në Parlament, por në qoftë se zgjedhjet nuk e përjashton mundësinë e listave të përziera etnike, mendojë në atë LSDM të koalicionojë me ndonjë apo disa parti shqiptare për të bërë listat e përbashkëta dhe unë mendoj se në këtë mënyrë të fitojë rezultat më të madh se sa të shpërndahet vota, me çka partitë e tjera politike do të fitonin një përqindje të ckatuar të votave që nuk do ta dëmtonin koalicionin i cili mundohet për Maqedoni evropiane dhe integrim në NATO”, thotë analisti politik Mitko Gaxhovski.

Deputeti i LSDM-së Muhamed Zekiri thotë se nëse ka zgjedhje, një nga opsionet që konsiderohen është blloku pro-evropian për të dalë me lista të përbashkëta.

Ndërkohë, lëvizja “Besa” e Bilal Kasamit hodhi poshtë mundësinë e listave të përbashkëta me koalicionin “PËR” të referendumit, duke lënë hapur mundësinë e një bashkëpunimi tjetër jashtë këtij koalicioni.

Dhe Ziadin Sela nga Aleanca për Shqiptarët e hodhi poshtë propozimin për lista të përbashkëta me LSDM-në.

BDI tha se zgjedhjet e parakohshme ishin opsioni i fundit dhe në tryezën e presidencës qendrore të kësaj partie u vendosën tre opsione: blloku politik shqiptar për të dalë me lista të përbashkëta parlamentare, BDI për të shkuar në zgjedhjet dhe koalicionin parazgjedhor me LSDM-në dhe koalicionin.

Por ndërsa disa nga partitë në bllokun shqiptar hodhën poshtë mundësinë e listave të përbashkëta dhe njoftuan se do të dalin solo ose me parti të tjera, analistët shpjegojnë këtë me vlerësimin e tyre se në këtë mënyrë ata mund të fitojnë më shumë vota në një pjesë të trupit shqiptar të votimit, por shtojnë se pas zgjedhjeve këto parti do të bashkohen me partitë në pushtet.

Përndryshe, në koalicionet e Maqedonisë midis bllokut maqedonas dhe shqiptar nuk janë karakteristikë për periudhën parazgjedhore dhe partitë hyjnë në angazhime të këtij lloji pas zgjedhjeve. Ekspertët thonë se në një shoqëri multietnike është e nevojshme që partitë politike të largohen nga fusha monoetnike, por deri në ciklet e zgjedhjeve të fundit duket se Maqedonia ishte ende larg prej saj. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 10 Tetor, 2018 21:13

HAPËSIRË E SPONSORIZUAR

Loading...

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.

REKLAMA