A kishte Maqedonia zgjedhje tjetër përpos erga omnes?

A kishte Maqedonia zgjedhje tjetër përpos erga omnes?

Emri për përdorim të përgjithshëm akoma nxit qytetarët maqedonas. Sipas njohësve të problematikës së emrit, të cilët me vite merren me këtë çështje, Maqedonia në këtë fazë edhe nuk ka pasur shumë hapësirë për të zgjedhur, përcjell FLAKA.

Pak ditë pas shpalljes së zgjidhjes së mosmarrëveshjes së emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë, miratimi i emrit të ri Republika e Maqedonisë Veriore është ende më i diskutueshëm për një pjesë të publikut dhe është gjithashtu për përdorim të brendshëm, i cili kërkon ndryshime kushtetuese.

Askush nuk është i kënaqur me situatën në të cilën jemi gjetur dhe askush nuk është i qetë, thotë profesori Denko Maleski. Ministri i parë i jashtëm në Maqedoni të pavarur thotë se kjo është një situatë emocionale që duhet të dalë për shkak të ndërgjegjësimit se po fillon një fazë e re në të cilën, siç thotë ai, shteti mund të rregullohet për të qenë i këndshëm, i begatë dhe i sigurt.

“Kjo do të rezultojë në diçka që do të kompensojë atë që ne tani japim si një koncesion, i cili në thelb është një përcaktues gjeografik”, thotë Maleski.

Ljupço Arsovski, ambasadori i parë maqedonas në Greqi, beson se deri në pranimin e emrit dhe përdorimit të brendshëm erdhi sepse diplomacia maqedonase me vite nuk këmbëngul për gjëra që janë në favor të vendit, siç është gjykimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë. Erga Omnes doli në një nga takimet e ish-ministrave të jashtëm të Maqedonisë dhe Greqisë, Antonio Milloshoski dhe Dora Bakojanis, argumenton Arsovski.

“Ne nuk arritëm ta vendosim atë gjë në anën tjetër, por thjesht kaluam përmes saj me një lloj deklarate të përdorimit të brendshëm. Por ajo që është në shtëpi është një gjë, dhe ajo që komuniteti ndërkombëtar do të dijë është i ndryshëm”, thotë Arsovski.

Ai shton se shteti tani do të duhet të përballet me të gjitha pasojat dhe sfidat e mundshme.

Përndryshe, sipas marrëveshjes, integrimi i Maqedonisë do të lidhet me shqyrtimin e kushtetutshmërisë që do të lejojë që emri të bëhet përdorim i brendshëm. Gjegjësisht, parashihet më 25 dhe 26 qershor, Këshilli i Ministrave të Punëve të Jashtme të Bashkimit Evropian të japë një rekomandim pozitiv nga BE dhe më 11 korrik në samitin e NATO-s, “Maqedonia Veriore” do të marrë ftesë për anëtarësim me kusht që të bëhet revizion i Kushtetutës. FLAKA

 

 

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 16 Qershor, 2018 20:07

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.

MARKETING