A po hiqen vizat sivjet?

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 28 Gusht, 2018 19:47

A po hiqen vizat sivjet?

Pra, votimi në Komitetin LIBE është hapi i parë i domosdoshëm në vendimmarrje në lidhje me lëvizjen pa viza. Pas votimit në këtë komitet, çështja kalon në seancë plenare në Parlamentin Evropian, ndërsa pritet që kjo të bëhet më së largu në takimin e tetorit. Ndjekim raportin e Gjeraqina Tuhinës nga Brukseli. Komiteti për të drejtat civile, drejtësi dhe çështje të brendshme të PArlamentit Evropian, LIBE do votoj heqjen e vizave për qytatetarët e Kosovës të enjtën më 30 gusht. Votimi në LIBE ëhstë

Pra, votimi në Komitetin LIBE është hapi i parë i domosdoshëm në vendimmarrje në lidhje me lëvizjen pa viza. Pas votimit në këtë komitet, çështja kalon në seancë plenare në Parlamentin Evropian, ndërsa pritet që kjo të bëhet më së largu në takimin e tetorit.

Komiteti për të drejtat civile, drejtësi dhe çështje të brendshme të PArlamentit Evropian, LIBE do votoj heqjen e vizave për qytatetarët e Kosovës të enjtën më 30 gusht.

Votimi në LIBE është hapi I parë I domosdoshëm në vendimarrje në lidhje me lëvizjen pa viza. Pas votimit në këtë komitet, cështja kalon në senacë plenare në PE  ndërsa pritet që kjo të bëhet më së largu në takimin e Tetorit

Vetëm pas këkitj momenti, Tanja Fajon, raporteusja për vizat në Parolamentin Evropian  merr mandatin që të hyjë në negociata me shtetet anëtare të  Bashkimit Evropian.

Tanja Fjon iu ka deklaruar gazetarëve se procesi I negociatave nuk do jetë I lehtë por se ajo do hyn në  bisedime me shumë optimizëm dhe me informacionet që I ka në dispozicion përfshirë këtu edhe rekomandimin e Komsiionit Evropian I cili ka konkluduar se Kosova I ka përmbushur të gjitha kriterete për heqjen e regjimit te vizave.

Fajon nënvizon se ajo do e bëj më të mirnë në mënyrë që të vie deri tek liberalizimi I vizave por porositë se ka nevojë edhe për ndihmën e Prishtiëns zyrtare, e cila sipas saj, duhet të punëoj dhe të angazhohet në imazh sa më të mirë të Kosvës tek vendet anëtare të Bashkimit Evropian.
Ndryshe për liberalziim të vizave është I domodoshëm pëlqimi i  dy intitucioneve kyce: Parlamentit Evroppan  dhe këshillit të ministrave të brendshëm të shtetetev anëtare të BE-së.

Tanja Fajon pret process të lehtë të votimit në nivel të Paralmentit Evropian dhe porisë së sfida e vërtetë do paraqitet kur nisin negociatat me Këshillin e Misnitrave dhe duhet të binden shtete anëtare të BE-së.  Negociatat në mes të fajon dhe vendeve anëtare fillimisht nisin në n vile të grupeve punuese ndërsa vetëm kur vje deri te pëarfrimi I qëdnrimeve, kjo cështe dërgohet në votim në nivel të ministrave ku nevojitet pëlqimi I shumicës së kualifikuar.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 28 Gusht, 2018 19:47