AKE ka para të tepërta, por nuk do t’i dhurojë

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 13, 2020 21:08

AKE ka para të tepërta, por nuk do t’i dhurojë

Këtë vit, Agjencia për Komunikime Elektronike ka një tepricë prej 7 milion eurosh, para që kanë mbetur të pashfrytëzuara nga vitet e kaluara, por nuk do t’ia dhurojë shtetit. Edhe përballë një pandemie globale dhe një krize të përgjithshme, organi rregullator ka një projektvendim për të mbajtur paratë për vete dhe për të rritur Buxhetin e këtij viti, përcjell FLAKA.

Nga tejkalimi i 7 milion eurove, në projektvendim thuhet se AKE do të dhurojë gati një milion euro. 3 milion euro do të shpenzohen në sistemin e kontrollit dhe monitorimit të antenave të Vodno, dhe 500,000 euro shtesë për pajisjet e informacionit.

Organi rregullator i financuar nga qytetarët, përmes operatorëve mobil, me paratë e tepërta rrit sigurimin për automjete, karburant, furnizime zyre, faturat e telefonit, energjinë elektrike, postën, kompensimin për punonjësit në rast sëmundjeje dhe vdekjeje, intelektuale dhe shërbime të tjera.

Drejtori i Agjencisë, Sasha Dimitrijoski, thotë se kjo nuk ka të bëjë fare me para të tepërta, por se, si çdo vit, këto fonde planifikohen të investohen për nevojat reale të Agjencisë.

Nga shtatë milion, një milion euro AKE do të dhurojë për krizën e koronës, ka shumë të ngjarë për Ministrinë e Shëndetësisë.

“Nuk ka të bëjë me paratë e tepërta. Këto janë fondet që ne përdorim çdo vit për të plotësuar pikat në buxhet për nevojat reale. Ne e mbajmë buxhetin në nëntor dhe pastaj nuk mund t’i llogaritim këto para në plan për vitin e ardhshëm. Kështu që ne bëjmë rebalanc dhe pastaj i shtojmë. Dhe kështu është çdo vit. Nuk ka asgjë të tepërt. Dhe na duhen këto para për përmbushjen e rregullt të detyrimeve që Agjensia ka”, thonë nga AKE.

Për vite me radhë, AKE ka dhuruar disa milion euro në vit, shumica e saj tek Rrota Panoramike në lumin Vardar, e cila është ndërtuar nga qeveria e mëparshme.

Në vitin 2014, AKE dhuroi 1.3 milion euro. Në vitin 2015, 4.5 milion euro, dhe në 2016 mbi 3 milion. Shumica e parave shkuan në Rrotën Panormaike.

Operatorët e telekomunikacionit, nga vijnë shumica e parave, kanë paralajmëruar vitet e fundit se agjensia po përdor fonde të tepërta për qëllime të ndryshme nga zhvillimi i shërbimeve të komunikimeve elektronike, dhe kështu tejkalon fushën e punës së tij. Ata kërkuan që shuma e të ardhurave vjetore të Agjencisë të harmonizohet me sasinë e kostove vjetore administrative, e cila nga ana e saj do të thotë faturat më të lira të telefonit për qytetarët.

Komisioni Evropian paralajmëroi gjithashtu në raportet vjetore mbi përparimin e Maqedonisë se AKE harxhon para për aktivitete jo thelbësore. Për tre vitet e kaluara, Dimitrijoski tani ka thënë se dhurimet janë rreptësisht të ndaluara.

Buxheti i përgjithshëm i AKE për këtë vit do të jetë 15.5 milion euro. Paga mesatare e të punësuarve atje është mbi 1.000 euro. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 13, 2020 21:08