Gjendje krize, edhe palestrat pritet të shndërrohen në qendra Covid

Desk
By Desk November 21, 2020 20:57

Gjendje krize, edhe palestrat pritet të shndërrohen në qendra Covid

Diskutim i gjerë, shumë pika në rendin e ditës dhe shqyrtimi dhe nënshkrimi përfundimtar i planit të parë të veprimit për situatën e krizës. Drafti i planit u përgatit në ora 16 pasdite kur filloi debati në Shtabin e Përgjithshëm, i udhëhequr nga drejtori i QMK Stojanç Angelov, përcjell FLAKA.

Takimi po mbahet në ndërtesën e QMK ku janë të pranishëm përfaqësuesit e shërbimeve kompetente të sigurisë, DPMSH dhe ushtria, dhe propozimet kryesore janë nga sektori shëndetësor të cilët presin ndihmë në trajtimin e pandemisë dhe objekteve të mbingarkuara shëndetësore.

Ish Spitali Mala Bogorodica-Sistina, tani Hotel Ibis Styles, është oferta që spitalet private i paraqitën Ministrit Filipçe si një institucion mjekësor për nevojat e shtetit në gjendjen e deklaruar të krizës. Hoteli ose ish-gjinekologjia e Sistina ndodhet në Taftalixhe, në qendrën tregtare Olimpico dhe aktualisht nuk përdoret për shkak të mbylljes së hoteleve.

Sipas Telma, Shtabi Kryesor i Krizave në përgatitjen e draft planit për trajtimin e krizës, përveç 100 shtretërve të ofruar nga klinikat private, të vendosura në ish Mala Bogorodica, planifikon zhvillimin më të shpejtë të spitaleve modulare që tashmë janë duke u ndërtuar në disa qytete, por edhe konvertimin të palestrave dhe ambienteve të tjera në objektet shëndetësore. Planet parashikojnë përdorim më të madh të Ushtrisë, por shtylla kryesore dhe përparësia e Shtabit të Përgjithshëm të Krizave do të përcaktohet në përputhje me nevojat e sektorit shëndetësor.

Tashmë kishte një krizë lokale në vend për shkak të koronës në rajonin e Dibrës, dhe shteti tashmë ka shpallur një gjendje krize për të gjithë vendin.

Problemi më i madh mbetet sigurimi i shtretërve shtesë spitalorë sepse objektet shtetërore, por edhe departamentet e specializuara të spitaleve private janë pothuajse të mbushura deri në vendin e fundit. Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe filloi negociatat me spitalet private që janë të gatshëm për ndihmë, por edhe me kapacitete të plota. Zgjidhja që ata ofruan është gjinekologjia e vjetër e Sistina, Mala Bogorodica, pra kati i tretë në Olimpico ku është hoteli i mbyllur tashmë në stilin Ibis. FLAKA

Desk
By Desk November 21, 2020 20:57