Alergjia ndaj mikroorganizmave: Simptomat dhe komplikimet

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 4 Shtator, 2018 22:47

Alergjia ndaj mikroorganizmave: Simptomat dhe komplikimet

Alergjia ndaj pluhurit të merimangave është një reaksion alergjik ndaj mikroorganizmave që zakonisht jetojnë në pluhur shtëpiak.

Shenjat më të zakonshme të këtij lloji alergjie janë teshtima dhe rrjedhja nga hunda, transmeton KosovaPress.

Mikroorganizmat hanë qelizat e lëkurës njerëzore, dhe në vend të ujit të pijshëm, thithin ujin nga lagështia në atmosferë. Ato jetojnë në temperatura mes 18.5 dhe 29 gradë Celsius dhe kur lagështia relative është më e madhe se 50 për qind.

Pluhuri shtëpiak gjendet lehtë në shtresat e fibrave, jastëkë, mobilie dhe tepihë. Këto materiale absorbojnë mirë dhe mbajnë lagështi të gjatë, kështu që ata janë habitate ideale të kërpudhave.

Alergjitë ndodhin kur sistemi imunitar reagon fuqishëm ndaj një substance të huaj, siç janë poleni, qimet maces ose mikroorganizmat. Me këtë rast, sistemi imunitar prodhon antitrupa. Disa nga këto antitrupa ju mbrojnë nga reagimet negative për t’u sëmurur ose për të shkaktuar një infeksion.

Faktorët që rrisin rrezikun e alergjisë ndaj pluhurit të merimangave janë historia familjare e alergjive. Individët, anëtarët e familjes së të cilëve kanë një lloj alergjie, janë gjithashtu të ndjeshëm. Më shumë shanse për të zhvilluar një alergji të tillë janë në fëmijëri ose në rininë e hershme.

Komplikimet e mundshme janë infeksionet e sinusit dhe astma.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 4 Shtator, 2018 22:47