Ambasada e Fëmijëve Megjashi reagon ndaj abuzimit të fëmijëve në fushatën politike

Ambasada e Fëmijëve Megjashi reagon ndaj abuzimit të fëmijëve në fushatën politike

Këto ditë ne po dëshmojmë gjithnjë e më shumë abuzime dhe manipulime të fëmijëve dhe gjërave që lidhen me fëmijët në fushatën politike. Që nga fillimi i kësaj fushate politike, Ambasada e Parë e Fëmijëve në botë Megjashi ka marrë katër raporte dhe informacione mbi shkeljet e të drejtave të fëmijëve ose manipulimin e fëmijëve, por ne vetë jemi thellësisht të shqetësuar për (jo) kulturën politike dhe mesazhet e dërguara fëmijëve përmes të drejtimit të fushatave politike dhe videove politike, përcjell FLAKA.

Fatkeqësisht, sipas mënyrave të drejtimit të fushatave por edhe sipas përvojave të mëparshme nga premtimet e paplotësuara, partitë politike dështojnë (ose nuk duan) të kuptojnë se çfarë është më mirë ose çfarë është në interes të fëmijëve dhe as ata nuk arrijnë të ofrojnë shpresë për një të ardhme më të mirë për fëmijët në përgjithësi. Fëmijët vazhdojnë të përdoren në mënyra të ndryshme për të fituar pikë politike:

“Videot për një fushatë politike në të cilën përdoren elemente të botës së fëmijëve, të tilla si leximi i përrallave para se të shkoni në shtrat, ndotin të njëjtën botë në mënyrën më të keqe të mundshme. Jo vetëm që ata largojnë diçka të bukur nga bota e fëmijës, por pasi e marrin, ata e kthejnë atë të përpunuar dhe të mbushur me përmbajtje shkatërruese që mund të ketë pasoja negative për fëmijët. Fëmijët nuk kanë aftësinë të kuptojnë ato që thuhet, dhe as nuk ka nevojë të vërtetë që fëmijët të kuptojnë luftërat e përditshme politike të partive.

– Megjithëse sipas Kodit Zgjedhor, në nenin 76 pika 3, pjesëmarrja e të miturve në reklamat me pagesë politike nuk lejohet, përdorimi i fëmijëve direkt në reklama vazhdon. Është gjithashtu manipuluese kur përdoret si një peng emocional për të ardhmen dhe për momentin pothuajse asgjë nuk bëhet për të drejtat e fëmijëve dhe fëmijëve. Ëndrrat e fëmijëve janë të çmuara, ato burojnë dhe formësohen sipas imagjinatës së fëmijës që e shikon të tashmen me sytë e realitetit. Dhe e tashmja për disa fëmijë është mungesa e lodrave moderne dhe pajisjeve elektronike, për disa që nuk kanë stol dhe shkollë, ndërsa për disa nuk kanë kushte themelore të jetesës …

– Abuzimi i të miturve që ndajnë materiale promovuese të veshura me bluza me simbole të partive politike është abuzim i dukshëm dhe më tej i pështirë nëse kemi një rast të një përpjekje të qëllimshme të bërë nga një parti tjetër politike për të diskredituar një parti të caktuar.

– Dhënia e ndihmës së drejtpërdrejtë për fëmijët si pjesë e reklamimit parazgjedhor është e papranueshme dhe duhet të konsiderohet blerja e votave.

– Bota e rritur nga e cila fëmijët duhet të mësojnë këto ditë lëshon pasaktësi, pakujdesi të plotë dhe prodhon pasiguri të përgjithshme. Një vend që ka të rritur të tillë duhet të shqetësohet seriozisht për të ardhmen e tij.

– Ne do të theksojmë edhe një herë se megjithëse vetë Kodi Zgjedhor përmban një paragraf të nenit 76, paragrafi 3, i cili specifikon dhe ndalon pjesëmarrjen e fëmijëve në fushatat politike, ende asnjë parti nuk është ndëshkuar për shkeljen e këtij ndalimi. Ndoshta këtu duhet të kërkojmë arsyen e mosrespektimit të ndalimit të abuzimit të fëmijëve në fushatat politike.

– Përfshirja e fëmijëve në fushatën politike është në kundërshtim me Konventën për të Drejtat e Fëmijëve, sipas së cilës fëmijët duhet të mbrohen nga të gjitha format e abuzimit dhe manipulimeve.

Ambasada e parë në botë e fëmijëve, Megjashi, është përsëri duke u bërë apel të gjitha mediave që të refuzojnë të transmetojnë mesazhe me pagesë politike, nëse ata abuzojnë me fëmijë për qëllime politike dhe partiake. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 29 Qershor, 2020 21:58

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.