Ambasadori Francez Timonie: Popullit iu mundësua liri e fjalës

Desk
By Desk October 23, 2020 21:48

Ambasadori Francez Timonie: Popullit iu mundësua liri e fjalës

Vendi që po largohem po përballet me një sfidë për të siguruar konvergjencë të vërtetë politike, ekonomike dhe sociale me Evropën, e cila është në ndërtim e sipër, në mënyrë që të marrë përfitimet më të mira. Është një sfidë dhe nder i madh për të gjithë ata që nga 2004 dhe 2016 bënë të mundur arritjen e saj, tha në një intervistë për Ekonomi dhe Biznes, Christian Timonie, Ambasadori Francez në Maqedoni në largim, përcjell FLAKA.

Në kushtet e një pandemie, thotë Timonie, është një goditje për Maqedoninë dhe ajo goditje shprehet ekonomikisht, shoqërisht dhe psikologjikisht. Ai shton se mund të ndikojë edhe në brezin në rritje, për shkak të ndryshimeve në sistemin arsimor dhe socializimit.

“Rreziku mund të vijë nga proceset e radikalizimit, tërheqjes dhe ngrirjes së aktiviteteve në të gjitha fushat. Ne duhet të mirëpresim përgjigjen e vendosur të BE-së bazuar në një solidaritet më të gjerë. Nga ana e tyre, shtetet duhet të përgatiten seriozisht, për të kaluar nga faza e qëllimeve të mira në gjetjen e metodologjisë së duhur të brendshme, në mobilizimin e të gjitha kapaciteteve dhe të gjithë energjisë jashtë çdo afiniteti politik. Për të fituar, është e nevojshme të krijohet një atmosferë e veprimit të përbashkët që përjashton kundërshtimin sistematik dhe revanshizmin steril. Franca po shtyn, në kontekstin e bisedimeve në Bruksel, që përfitimet të jenë më konkrete, nëse kriteret plotësohen më shpejt. Ne duhet të rinovojmë një farë optimizmi bazuar në suksesin për të cilin çdo vend duhet të përpiqet”, tha Timonie.

Timonie përfundon mandatin e tij këtu dhe thotë në një intervistë se ai ka pasur privilegjin të përfaqësojë një vend dhe kreun e shtetit që janë të vetëdijshëm për përgjegjësitë e tyre historike në ndërtimin e një Europe të pavarur dhe sovrane, si dhe ruajtjen e një sistemi ndërkombëtar që nuk do të qeveriset vetëm, sipas ligjit të më të fortit.

“Unë jam mirënjohës për besimin që m’u dha dhe u emocionova vërtet nga dëshmitë se sa vlerësohet veprimtaria jonë, mbi të gjitha nga ata që mund të mos u pëlqen ndershmëria jonë; Ishte gjithashtu mënyra jonë e pjesëmarrjes në kthimin e lirisë së fjalës, e cila është arritja e padiskutueshme e ndryshimit. Kur njerëzve u jepet liria e fjalës, ajo përfitim ka fuqinë të paralajmërojë, të bindë dhe të provokojë debat, nëse bëhet me shkathtësi dhe me mirëbesim”, tha ai. FLAKA

Desk
By Desk October 23, 2020 21:48