Ambientalistët kërkojnë ndalimin e mjeteve lundruese joekologjike në liqenin e Ohrit

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Qershor, 2022 21:02

Ambientalistët kërkojnë ndalimin e mjeteve lundruese joekologjike në liqenin e Ohrit

Mjetet lundruese në liqenin e Ohrit janë një kërcënim ekologjik. Ekspertët theksojnë se është e nevojshme rregullimi i mjeteve lundruese me motorë me djegie të brendshme, pra zëvendësimi i tyre me motorë miqësorë me mjedisin që nuk ndotin. Të gjitha këto ndikojnë negativisht në jetën e egër në liqen, zhurmat ndryshojnë zakonet e popullatës, lëndët djegëse, vajrat motorike dhe kimikatet që përdoren ndotin mjedisin dhe të gjitha së bashku shkaktojnë ndryshime ekologjike dhe pasoja të rënda, përcjell FLAKA.

Lundruesit besojnë se duhet të mbështeten varkat me vela me erë, si dhe një marinë, ankorime, akses në vendet turistike dhe bateri për karikimin e motorëve elektrikë.

Ekspertët theksojnë se ndotja kërcënon speciet endemike të florës dhe faunës dhe mendojnë se duhet të merren masa për të reduktuar presionin në Liqenin e Ohrit dhe për të zhvilluar turizëm të qëndrueshëm. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Qershor, 2022 21:02