Amnistia u refuzua, nuk e votoi as një pjesë e deputetëve të VMRO-DPMNE-së

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 17 Mars, 2023 21:07

Amnistia u refuzua, nuk e votoi as një pjesë e deputetëve të VMRO-DPMNE-së

Rreth 10 deputetë të opozitës nuk janë regjistruar në procesverbalet e Kuvendit se kanë votuar për Ligjin për amnisti të të dënuarve nga 27 prilli 2017 – i propozuar nga VMRO-DPMNE, e në mesin e tyre ishin edhe deputetë nga Kuvendi, emrat e të cilëve ishin edhe ndër kërkuesit e kësaj zgjidhjeje ligjore, përcjell FLAKA.

Në tabelën e votave të paregjistruara “Për” ishin edhe nënkryetari i partisë Aleksandar Nikollovski, koordinatori Nikolla Miceski, Ivanka Vasilevska, Mirçe Axhioski, Ollga Llozanovska, Silvana Angelevska dhe Eli Panova, të cilët në vetë seancë u përgjigjën se ka votuar por sistemi nuk e regjistroi votën e saj.

TV 24 ka kontaktuar edhe me disa deputetë të VMRO DPMNE-së të cilët kanë thënë se nuk kanë marrë pjesë në votim për arsye të arsyeshme dhe disa kanë reaguar për problemin me sistemin, ashtu siç ka pasur edhe deputetë të shumicës parlamentare që nuk kanë votuar kundër sepse kanë pohuar se munguan me të drejtë, kështu që epilogu përfundimtar i tabelës përfundoi me 40 vota pro, 58 kundër dhe 1 abstenim, ndryshe nga Amnistia e vitit 2018, e cila iu referua disa prej atyre deputetëve që votuan për ndryshimin e emrit kushtetues dhe kaloi në Kuvend.

Votimi i djeshëm shkaktoi reagime nga disa parti si dhe avokatët që ishin iniciatorë të kësaj zgjidhjeje ligjore, Mitrovski dhe Peshevski. Kështu Janaki Mitrovski në statusin e tij në FB ka shkruar:

  • Deputetja Eli Panova nga VMRO-DPMNE më është përgjigjur se ajo në fakt ka votuar PËR që Ligji të futet në rend dite, por ka pasur problem me sistemin.

Reagimin e tij në fb e ka bërë të ditur edhe Dimitar Apasiev nga Levica.

  • Dridhem nga shprehja “TETË DEPUTETË”! Për Prespaskin votuan 8 deputetë të DPMNE-së. 8 deputetë të DPMNE-së nuk votuan për amnisti për “27 Prillin”.

Ajo që dihet është se 16 persona janë dënuar me burgim nga shtatë deri në 18 vjet për ndërhyrjen në Kuvend. Më pas, me vendim të Gjykatës së Apelit, të gjithëve u është ulur dënimi nga një në dy vjet.

Në vitin 2018, Kuvendi miratoi një amnisti të pjesshme për ndërhyrjen, ku përfshiheshin deputetët e atëhershëm Sasho Vasilevski, Krsto Mukoski, Ljuben Arnaudov, Johan Tarçullovski dhe Ljupço Dimovski, dhe disa prej tyre u akuzuan për shkelje të emrit kushtetues. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 17 Mars, 2023 21:07