Analfabetizëm, kolaps financiar dhe mungesë e kuadrit të ri – shënohet Dita e Gjuhës Maqedonase

Desk
By Desk May 6, 2019 21:49

Analfabetizëm, kolaps financiar dhe mungesë e kuadrit të ri – shënohet Dita e Gjuhës Maqedonase

Për dhjetë vjet Instituti i Gjuhës maqedonase nuk ka realizuar projekte kapitale për shkak të problemeve financiare, me përjashtim të një punësimi të vetëm, ky institucion i rëndësishëm që ka duhet të kultivojë dhe ruajë gjuhën, nuk ka marrë kuadro të ri shkencor. Këto janë vetëm një pjesë e vogël e problemeve që drejtori i Institutit dhe profesorët kujtojnë për Ditën e gjuhës maqedonase, e cila këtë vit festohet për herë të parë, përcjell FLAKA.

Lektorët e gjuhës maqedonase në botë shuhen dhe interesi i të rinjve për të studiuar në Departamentin e gjuhës maqedonase është shuhet poashtu, tha profesori universitar Ludmil Spasov, i cili theksoi se ka shumë gjëra për t’u bërë për të mbrojtur dhe afirmuar gjuhën maqedonase.

Nga mosha më e re në mesin e të rinjve, dashuria për gjuhën maqedonase duhet të ushqehet, por edhe për të rritur kulturën gjuhësore në arsim, thanë profesorët. Është për të ardhurr keq që hulumtimi më i fundit tregoi se në shtetin, më shumë se pak pas përfundimit të arsimit fillor dhe të mesëm, nxënësit janë në nivelin e analfabetizmit, dhe profesori Spasov thotë se studentët e regjistruar në fakultete nuk i njohin të gjitha shkronjat e alfabetit. FLAKA

Desk
By Desk May 6, 2019 21:49