Analizë e rezultateve / Porosia e kutive të votimit për Taip Erdoganin

Desk
By Desk 1 Prill, 2019 16:32

Ka shumë punë për t’u bërë, veçanërisht në ekonomi dhe demokratizim, deri në vitin 2023. Megjithatë, deklaratat e opozitës filluan të ndryshojnë që nga nata e zgjedhjeve. Pyeta veten; do të kemi katër vjet e gjysmë pa zgjedhje?

Shkruan: Abdulkadir SELVİ / Hurriyet

Këto zgjedhje lokale, në të cilat u zhvillua një betejë midis dy aleancave të mëdha kundër njëra-tjetrës, dërguan mesazhe të rëndësishme për qeverinë dhe opozitën. Elektorati i ka dhënë një paralajmërim qeverisë, por pa shkaktuar një paqëndrueshmëri të madhe.

E papritur për këto zgjedhje ishte Ankaraja ndërsa një garë “fyt më fyt” u vëzhgua në Stamboll. Aleanca qeveritare mbështeti kandidatët e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP), ndërsa opozita i dha kredi kandidatëve të Partisë Republikane Popullore (CHP).

 

Por ishte Partia Kombëtare e Lëvizjes (MHP) që bëri fitimin më të lartë të sondazheve. Nga njëra anë, ajo dyfishoi numrin e komunave dhe nga ana tjetër kishte një ndikim të madh në gjuhën politike të AKP-së.

Udhëheqësi i CHP-së Kemal Kılıçdaroğlu ka vendosur të emërojë kandidatë të cilët gjithashtu mund të marrin votat nga segmentet konservatore të shoqërisë dhe të cilët mund të krijojnë dialog të drejtpërdrejtë me njerëzit në kurriz të krijimit të trazirave në partinë e tij.

Rezultatet e zgjedhjeve kanë provuar se Kılıçdaroğlu ka të drejtë. Pyetja tjetër nëse kjo zgjedhje e Kılıçdaroğlu do të ketë reflektimet e saj mbi udhëheqjen e CHP dhe linjat politike?

Këto zgjedhje kanë parë një konkurrencë të madhe mes fushatës kombëtare të mbijetesës nga qeveria dhe çështjeve të lidhura me ekonominë nga opozita.

“Duket se mesazhi ynë mbi mbijetesën kombëtare është kuptuar mirë nga populli ynë”, tha Presidenti Erdoan në fjalimin e tij të parë pas zgjedhjeve.

Por mesazhi i njerëzve përfshinte kushtet e përkeqësuara ekonomike, duke pranuar problemet e mbijetesës kombëtare në një mënyrë shumë të ekuilibruar.

 

Sistemi i dyfishtë

Politika turke është duke hyrë në një epokë të re në të cilën një sistem i dyfishtë partiak duket të jetë në përputhje me futjen e sistemit ekzekutiv-presidencial. Futja e sistemit të pengesës prej 50 për qind do të detyrojë palët të konkurrojnë në aleanca pasi që nuk do të kenë mundësi në një konkurs individual.

Një tjetër aspekt i habitshëm i këtyre sondazheve ishte HDP. Presidenti Erdoan i falënderoi vëllezërit kurdë në fjalimin e tij pas zgjedhjeve të qershorit 2018. Të njëjtat kurdë kanë luajtur edhe një rol të madh në këto zgjedhje. Duket se shumica e votave të HDP-së janë transferuar në CHP në këto zgjedhje.

Zgjedhjet lokale ishin çështje e fatit për Partinë e Punës. Është e qartë se Partia İYİ, e cila kishte për qëllim sukses duke formuar një aleancë me CHP, paraqiti një shfaqje të dobët. Për Meral Akstener, këmbanat për rrezik vazhdojnë të ringjnë. Por, nuk është e mundur të thuhet e njëjta mendim për Kılıçdaroğlu.

Dorëheqja e Kılıçdaroğlu nuk mund të kërkohet në përputhje me këto rezultate. Përkundrazi, Kılıçdaroğlu doli nga zgjedhjet më të forta.

Megjithatë, CHP ka mbledhur Ekrem İmamoğlu, i cili reciton lutjen Yasin Sharif në xhami, të cilët nuk kanë problem me fenë e askujt dhe që mund të apelojnë në krahun e qendrës së djathtë si një aset i qetë por i fortë.

Rezultatet janë mjaft të rëndësishme për partitë qeverisëse dhe opozitare.

 

Vlerësimi i Erdoganit

Deklarata e parë e bërë nga Presidenti Erdoan lidhur me rezultatet e zgjedhjeve tregon se mesazhi nga kutia e votimit është pranuar. Çështja themelore është se do të pasqyrohet në stilin politik dhe gjuhën e AKP-së, a do të kthehet partia në identitetin e saj reformist dhe libertarian?

Erdogani në një kuptim ka vënë përpara hartën e rrugës së epokës së re, në fjalimin e tij. Ai mendon se zgjedhjet rikonfirmuan besimin në AKP. “Ne ishim si parti triumfuese në zgjedhje,” tha ai.

Pas një zgjedhje shumë të acaruar, Erdogan tregoi se ai i mirëpriti rezultatet e zgjedhjeve me një pjekuri demokratike.

“Çdo fitim dhe çdo humbje është vlerësimi i kombit tonë, është një kusht për demokracinë,” tha ai.

Theksi i tij në vitin 2023 ishte i brendshëm dhe i jashtëm.

“Ne kemi 4.5 vite përpara nesh, ne do të shohim gjithmonë përpara,” tha ai.

Presidenti gjithashtu nënvizoi se nuk ka zgjedhje deri në vitin 2023. Kılıçdaroğlu gjithashtu tha se “Ne nuk do të jemi oportunistë duke thirrur zgjedhje të parakohshme”, përpara zgjedhjeve. Turqia është e rraskapitur nga zgjedhjet.

Ka shumë punë për t’u bërë, veçanërisht në ekonomi dhe demokratizim, deri në vitin 2023. Megjithatë, deklaratat e opozitës filluan të ndryshojnë që nga nata e zgjedhjeve. Pyeta veten; do të kemi katër vjet e gjysmë pa zgjedhje?

 

Përkthyer nga KDP

Desk
By Desk 1 Prill, 2019 16:32