Ankthi, një nga shkaktarët e osteoporozës

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 4 Shtator, 2018 22:48

Ankthi, një nga shkaktarët e osteoporozës

Që ankthi nuk është një aleat i shëndetit, kjo dihet prej kohësh. Dihej se mund të rriste rrezikun e kontraktimit të muskujve, çrregullimeve gastrointestinale dhe sëmundjeve të zemrës, por lidhja e saj me osteoporozën nuk ishte e njohur. Por tani një studim i ri tregon se kjo gjendje mund të ndikojë edhe në shëndetin e kockave, duke theksuar mundësinë e frakturave.

Skeleti nuk është një strukturë fikse dhe rinovon veten gjatë rrjedhës së jetës në saje të veprimtarisë së osteoblasts, qelizat që formojnë kockën e re, dhe osteoclasts, të cilat shkatërrojnë kockat e vjetra. Nëse deri në 50 vjeçare, shkatërrimi është në raport të drejtë me rindërtimin, pas kësaj moshe rindërtimi bëhet gjithnjë e më i vështirë dhe i paaftë për të mbajtur ritmin. Për më tepër, kockat janë të varfëruara nga mineralet. Kjo është arsyeja pse njerëzit e një moshe të caktuar preken nga osteoporoza, një sëmundje e karakterizuar pikërisht nga një reduktim në masë të mineraleve në kocka, përkatësisht sasinë e mineraleve të përfshira në skelet dhe një rritje të rrezikut të thyerjes.

Studimi i pothuajse 200 grave

Studimi përfshinte 192 gra. Autorët u kërkuan të plotësonin pyetësorët për mënyrën e jetesës së tyre, zakonet e tyre, personalitetin e tyre dhe gjendjen e tyre, dhe i testuan për të matur nivelin e ankthit. Përveç kësaj, iu nënshtruan disa hetimeve për të vlerësuar gjendjen shëndetësore skeletore. Qëllimi ishte për të kuptuar nëse ekzistonte ndonjë lidhje midis rrezikut të zhvillimit të osteoporozës dhe ankthit.

Një faktor i mundshëm rreziku

Rezultatet treguan se ankthi mund të ndikojë në brishtësinë e kockave. Në fakt, te gratë me nivele të ulëta ankthi, shanset për të marrë osteoporozën dhe thyerjen ishin më të ulëta se gratë me rezultate më të larta ankthi.

Duhet të dini që:

Gratë që vuajnë nga ankthi dhe janë afër menopauzës duhet të kontaktojnë një specialist për të trajtuar gjendjen e tyre. Në këtë mënyrë ato gjithashtu mund të mbrojnë veten nga osteoporoza.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 4 Shtator, 2018 22:48