Antikorrupsioni nuk mund vetë ta implementojë vetingun në gjyqësor

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 15 Shtator, 2020 21:24

Antikorrupsioni nuk mund vetë ta implementojë vetingun në gjyqësor

Megjithëse i emëruar si kyç, Komisioni Antikorrupsion nuk do të jetë në gjendje të kryejë vetingun në gjyqësor, i cili njoftohet si nga Kryeministri Zoran Zaev dhe Ministri i Drejtësisë Mariçiq. Aktivistët kundër korrupsionit analizuan legjislacionin ekzistues dhe arritën në përfundimin se thjesht paraqitja dhe kontrolli i pyetësorëve mbi pasurinë e gjyqtarëve dhe prokurorëve publik nuk do të ndihmonte për të kapërcyer korrupsionin në gjyqësor. Ata po kërkojnë zgjidhje të reja ligjore që do të adresojnë origjinën e pasurisë së qytetarëve, përcjell FLAKA.

Komisioni për Parandalimin e Korrupsionit do të ketë një takim me Mariçiq për këtë temë nesër.

Anëtarët e anti-korrupsionit po kërkojnë që vetingu të mbulojë të gjithë zyrtarët publikë para se të zgjidhen në detyrë, edhe pse pasuritë e tyre janë ende nën shqyrtim. Deputetët e rinj tashmë kanë përmbushur detyrën e tyre për të dorëzuar të dhëna se çfarë kapitali kanë. Sipas të dhënave të publikuara, një nga deputetët më të pasur është deputeti i BDI-së Jahoski, i cili më parë ishte kryetar komune, por që gjithashtu ka bizneset e tij. Jahoski në anketënj mbi pronësinë ka renditur disa lokale afariste, shtëpi dhe apartament në Shkup, shtëpi dhe apartamente në Makedonski Brod, dhe deputeti ka pretendime të bazuara në një hua prej mbi 700 mijë euro.

Nga inspektimi i zyrtarëve të mëparshëm, Komisioni Antikorrupsion ka gjetur tetë prona dhe pasurimi i të cilëve gjatë funksionit tani janë inspektuar shtesë. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 15 Shtator, 2020 21:24