Arsyeja pse nuk duhet të përdorim celularin kur jemi duke ecur!

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Shkurt, 2024 20:26

Arsyeja pse nuk duhet të përdorim celularin kur jemi duke ecur!

Përveç faktit që kur e përdorim telefonin duke ecur, vëmendja jonë nuk përqendrohet në rrugë, gjë që rrezikon sigurinë, ky zakon ndikon negativisht edhe në shëndet. Ndër “viktimat” e saj më të mëdha janë kyçet, të cilat vuajnë më shumë presion se zakonisht.

Në mungesë të kohës së lirë, shumica prej nesh largohen nga leximi i e-mail dhe korrespondenca me miqtë dhe anëtarët e familjes për një periudhë ecjeje ose ecjeje për në punë dhe nga puna. Me kokën ulur dhe me sytë e fokusuar në ekranet e smartfonëve tanë, ne ecim pa parë se ku po shkojmë, duke u siguruar që të mos humbasim një mesazh apo një postim të rëndësishëm në rrjetet sociale.

Edhe nëse lëmë mënjanë faktin se në këtë mënyrë rrezikojmë drejtpërdrejt sigurinë tonë dhe të njerëzve të tjerë, nuk mund të anashkalojmë faktin se po bëjmë një gjë shumë të keqe për shëndetin e kyçeve tona, të cilat bëhen më të ndjeshme dhe më të prirura. deri te lëndimi. Si ndikon ecja gjatë përdorimit të telefonit në shëndetin tonë

Për të përcaktuar  se si ecja gjatë përdorimit të telefonit ndikon në lëvizjen tonë  , shkencëtarët kryen një eksperiment në një nga laboratorët më modernë interaktivë për analizën e ecjes dhe lëvizjes së përditshme të njeriut në botë.

Për qëllimet e testit, vullnetarëve iu caktuan  korsi të veçanta ecjeje me ekrane  që simulojnë një mjedis virtual. Lëndët u ndanë në dy grupe, kështu që njëri zgjidh problemet matematikore “përmendsh”, dhe tjetri me ndihmën e celularit.

Pas analizimit të lëvizjes, shkencëtarët zbuluan se trupi i njeriut kalon në një “modalitet” specifik kur përdor një smartphone gjatë ecjes, ku  shpejtësia e hapave zvogëlohet dhe gjerësia e tyre (distanca e hapit) rritet  për të ruajtur të njëjtën dinamikë, sipas probabilitetit. e pengimit dhe e rënies nuk zvogëlohet.

Megjithatë, edhe pse në dukje është më e sigurt, kjo lëvizje  mbart me vete pasoja për kyçet  , megjithëse pjesa e jashtme e gjurit pëson ngarkesa më të mëdha. Në afat të gjatë, mund të ndodhin  dëmtim të kërcit dhe meniskut  , si dhe sëmundjeve degjenerative si  osteoartriti .  Ecja me kufje gjithashtu nuk rekomandohet

Në mesin e vitit të kaluar në TikTok u shfaq trendi “silent walk”, i cili fitoi një numër të madh ndjekësish në një kohë shumë të shkurtër. Qëllimi i kësaj nisme ishte të promovonte  kënaqësinë e heshtjes gjatë ecjes  , në vend të bisedave të zakonshme në telefon, dëgjimit të muzikës apo podkasteve.

Duke eliminuar shpërqendrimet e jashtme  si muzika, podkastet, madje edhe telefonatat, këmbësorët “zhyten” spontanisht në mendimet e tyre dhe fuqia terapeutike e këtij lloji të ecjes ndikon pozitivisht në  nivelet e ankthit.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Shkurt, 2024 20:26

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare