Askush nuk numëron sa kompani që morën ndihmë shtetërore tani largojnë punonjës nga puna

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 9, 2020 20:37

Askush nuk numëron sa kompani që morën ndihmë shtetërore tani largojnë punonjës nga puna

Morën ndihmë shtetërore për pagimin e pagës minimale, kanë kaluar dy muaj derisa ata ishin të detyruar të mbanin punëtorët, tani ata janë “me shumicë” që japin vendime pë lëshim nga puna dhe deklarojnë se punonjësit janë tepricë.

Ka shumë kompani të tilla, por askush nuk e di se sa ka, dhe sa punë janë aktualisht të varura, a shkelin ligjet dhe të drejtat e punëtorëve punëdhënëit? Qeveria ka paralajmëruar por ende nuk ka miratuar serinë e re të masave për të ndihmuar qytetarët dhe bizneset. Agjencia për Punësim ka informacion vetëm se sa kompani u dërguan atyre njoftim se do të pushojnë punonjës, por nuk e di se sa prej tyre morën ndihmë shtetërore për pagimin e pagës minimale. DAP di se në cilën kompani u kanë transferuar para punëtorëve për 14,500 denarë për secilin prej tre muajve, por nuk e di nëse dhe sa njerëz do të pushohen nga puna, përcjell FLAKA.

Nga Qeveria ende nuk ka një përgjigje nëse ata kanë një analizë se sa vende pune rrezikohen në vend, dhe sa janë nga kompanitë që përdorën ndihmën shtetërore.

Numri i Agjencionit për Punësim tregon se nga qershori deri më tani, 430 ndërmarrje kanë dërguar kërkesë për pushimin nga puna të 789 punëtorëve për arsye biznesi. Kështu, në vetëm 9 ditë nga shtatori, 55 kompani dërguan njoftime për pushimin nga puna të 78 punëtorëve. Në gusht, kishte 132 kompani që planifikonin të pushonin nga puna 191 punëtorë.

Biznesmenët paralajmërojnë se situata është e keqe dhe bëjnë thirrje për një paketë të re masash për të ndihmuar bizneset. Ata nuk kanë numra, por kanë njoftime për pushime nga puna. Situata në industrinë e tekstilit është dramatike, sepse për shkak të karantinës, ka stoqe nga pranvera dhe nuk ka porosi të reja. Ata thonë se kjo do të jetë vjeshta më e vështirë. Mijëra pushime nga puna janë të mundshme.

Sindikata thotë se ata nuk kanë pasur kaq shumë ankesa nga ndërmarrjet ku ekziston një sindikatë, sepse punëdhënësit e dinë që duhet të ndjekin procedurat ligjore.

Në tre muaj, shteti shpërndau rreth 80 milion euro për rreth 19,000 kompani për të paguar pagën minimale për më shumë se 120,000 punëtorë. Disa prej tyre përfunduan në Prokurori sepse i vendosën paratë e destinuara për punëtorët në xhepat e tyre. Ndërkohë, nga marsi në qershor, numri i pushimeve nga puna të regjistruara nga Agjencia e Punësimit u rrit me mbi 25,000 persona. Numrat duke llogaritur dhe gushtin, janë zhdukur. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 9, 2020 20:37