Bankat nuk heqin dorë nga interesi, BPRM thotë se nuk ka asnjë autoritet ligjor për t’i parandaluar

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 3, 2020 20:48

Bankat nuk heqin dorë nga interesi, BPRM thotë se nuk ka asnjë autoritet ligjor për t’i parandaluar

Kërkuam një moratorium të plotë për këstet e kredisë dhe fitojmë interes shtesë. Shumë qytetarë, sidomos të moshuarit, janë në disavantazh. Nëse ata nuk kanë adresë emaili, ata duhet të shkojnë në bankë për të deklaruar, për shembull, se nuk duan që afati i ripagimit të tyre të zgjatet, dhe se në një situatë të tillë mund të krijojë vetëm bllokime përpara bankave. Përndryshe, banka do të konsiderojë që ata pranojnë shtyerjen. Organizata e konsumatorëve është e zhgënjyer nga ofertat e bankave. Ata thonë në një gjendje të jashtëzakonshme, duhet të kishte bërë më të lehtë për qytetarët që të paguajnë, në vend që të përdorin momentin për të fituar fitime shtesë, përcjell FLAKA.

“Unë nuk e kuptoj tani, kështu që mbetet e njëjta sasi e interesit që do të llogaritet dhe futet në principal, d.m.th ne si konsumatorë nuk do të jemi në gjendje ta shohim veçmas në planin e amortizimit nga ana e principalit. Kërkojmë që të mos ketë një normë të tillë interesi ose që të ketë një normë minimale të interesit në këtë periudhë vonese në pagimin e kredisë”, thotë Mariana Lonçar Vellkova, kryetare e Organizatës së Konsumatorëve të Maqedonisë.

Sipas Lonçar, disa nga bankat në kushte të tilla nuk heqin dorë nga shpërndarja e dividentëve. Ata kanë frikë se kjo mund të rrisë kreditë me probleme, pasi nuk dihet as shtrirja e krizës dhe as madhësia e të ardhurave të qytetarëve.

Bankat, nga ana tjetër, kategorike se edhe përkundër krizës nga koronavorusi, ata nuk do të heqin dorë nga normat e interesit gjatë “moratoriumit” të kësteve. Kryetarja e Asociaicionit së Bankave të Maqedonisë, Maja Shterieva, tha për Tv Telma se në bisedimet midis Qeverisë dhe bankave, asnjëherë nuk u përmend në të ashtuquajturat periudha e mospagimit, d.m.th. siç thotë ajo moratoriumi për shlyerjen e kredisë për kredi, në të cilin nuk do të llogaritet interesi i rregullt.

“Absolutisht, kjo do të thotë që çështja nuk u ngrit kurrë, edhe kur bankat ua dhanë, banka e parë që po lëshon ofertën për klientët e saj, atëherë histeria doli nga rrjetet sociale se pse do të llogaritet interesi, dhe interesi është në të vërtetë çmimi i parave si dhe çdo produkt. A mund të shkojmë në dyqan tani, këtu unë shkoj për karburantit, ata a do të më japinin karburant pa paguar? Ky është interesi”, tha Maja Shterieva, kryetare e Aosiciaisonit të Bankave të Maqedonisë.

E pyetur pse bankat nuk ofruan një mundësi tjetër që u është dhënë atyre nga Banka Popullore si norma më të favorshme të interesit, Shterieva tha se bankat kanë mbi 500,000 klientë dhe nuk kanë aftësi administrative për të zbatuar një masë të tillë.

Dje, pas reagimeve në publik, Kryeministri Spasovski tha se pret që menaxhimi i bankave në këtë moment jo vetëm që do të shohë interesin dhe fitimin e tyre, por do të shikojë edhe qytetarët dhe shtetin. Dhe nëse kjo nuk ndodh dhe ata nuk duan të jenë në solidaritet, Spasovski njoftoi se një urdhëresë me forcë juridike mund të miratohet në çdo kohë, e cila do të përcaktojë se çfarë duhet të bëjnë bankat. Banka Popullore sot deklaroi përsëri se po ndjek ofertat e bankave tregtare. Por ata thonë se nuk kanë asnjë autoritet ligjor të marrin një vendim për të ndaluar llogaritjen e normave të interesit gjatë grejs periudhës.

Në ndërkohë, rrjedh afati 10-ditor i dhënë nga bankat për klientët për të deklaruar nëse pranojnë ofertën për një periudhë mospagimi prej 6 muajsh, në të cilën ata do të llogaritin interesin. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 3, 2020 20:48