BE-ja propozon rregulla që synojnë sigurinë kibernetike të pajisjeve inteligjente

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 16 Shtator, 2022 20:43

BE-ja propozon rregulla që synojnë sigurinë kibernetike të pajisjeve inteligjente

Nga laptopët, frigoriferët tek aplikacionet celulare, pajisjet inteligjente të lidhura me internetin do të duhet të vlerësohen për rreziqet e tyre të sigurisë kibernetike sipas draft rregullave të Bashkimit Evropian të shpallura të enjten, mes shqetësimeve për një valë sulmesh kibernetike.

Kompanitë përballen me gjoba deri në 15 milionë euro ose deri në 2.5% të ardhurave të tyre totale globale nëse nuk respektojnë ligjin e propozuar të Komisionit Evropian i njohur si Akti i Rezistencës Kibernetike, i cili do t’u kërkojë prodhuesve të rregullojnë çdo problem që kanë identifikuar.

Kompanitë mund të kursejnë deri në 290 miliardë euro në vit në incidente kibernetike kundrejt kostove të pajtueshmërisë prej rreth 29 miliardë eurosh, tha ekzekutivi i BE-së për Reuters.Ilustrim

Një seri incidentesh të profilit të lartë të hakerëve që dëmtojnë bizneset dhe kërkojnë shpërblime të mëdha në vitet e fundit kanë rritur shqetësimet në lidhje me dobësitë në sistemet operative, pajisjet e rrjetit dhe softuerin.

“Ai (Akti) do ta vendosë përgjegjësinë aty ku i takon, me ata që i vendosin produktet në treg,” tha në një deklaratë shefja digjitale e BE-së Margrethe Vestager.

Prodhuesit do të duhet të vlerësojnë rreziqet e sigurisë kibernetike të produkteve të tyre dhe të ndërmarrin veprimet e duhura për të rregulluar problemet për një periudhë prej pesë vjetësh ose gjatë jetëgjatësisë së pritshme të produktit.

Kompanitë do të duhet të njoftojnë agjencinë e BE-së për sigurinë kibernetike ENISA për çdo incident brenda 24 orëve nga momenti i informimit për to dhe të marrin masa për zgjidhjen e tyre.

Importuesit dhe distributorët do të duhet të verifikojnë nëse produktet janë në përputhje me rregullat e BE-së.

Shoqata e Industrisë së Kompjuterëve dhe Komunikimeve (CCIA Evropë) paralajmëroi se burokracia që rezulton nga procesi i miratimit mund të pengojë përhapjen e teknologjive dhe shërbimeve të reja në Evropë.

“Në vend të kësaj, rregullat e reja duhet të njohin standardet e pranuara globalisht dhe të lehtësojnë bashkëpunimin me partnerë tregtarë të besuar për të shmangur kërkesat e dyfishta,” tha Drejtori i Politikave Publike, Alexandre Roure.

Nëse kompanitë nuk respektojnë rregullat e BE-së, autoritetet kombëtare të mbikëqyrjes mund të ndalojnë ose kufizojnë një produkt që të vihet në dispozicion në tregjet e tyre kombëtare.

Projekt-rregullat do të duhet të bien dakord me vendet e BE-së dhe ligjvënësit e BE-së përpara se të bëhen ligj.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 16 Shtator, 2022 20:43