Biznesi i dializës ka fituar 20 milion euro në vitin 2018

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka July 24, 2019 22:39

Biznesi i dializës ka fituar 20 milion euro në vitin 2018

Afërsisht 20 milionë euro kanë faturuar qendrat e dializës nga Fondi i Sigurimeve Shëndetësore në 2018, ose 35 milionë denarë më shumë se një vit më parë për shkak të rritjes së numrit të trajtimeve, përcjell FLAKA.

Qendrat koncesionere për dializë Diamed Maqedonia dhe Sistina Nefroplus kryesojnë listën për shkak të numrit më të madh të pacientëve, domethënë trajtimeve, për shkak të një rrjeti të disa qendrave të saj në të gjithë Maqedoninë. Qendra e dializës Dialed Maqedoni fitoi 543.7 milionë denarë vitin e kaluar, ndërsa Sistina Nefroplus faturoi 441 milionë denarë. Në vendi i tretë është Diamed Shkupi, i cili zotëron gjithashtu një koncesioner të huaj, me 95.5 milionë denarë, të ndjekur nga institucionet publike Klinika Universitare e Nefrologjisë dhe “8 Shtator” me 55 dhe 46 milion denarë.

Numri i përgjithshëm i trajtimeve për tërë vitin ka qenë 213,844. Bëhet fjalë për trajtimin e 1,460 personave me dështim kronik të veshkave me një mesatare prej 12 trajtimeve të dializës mbi secilin prej tyre në muaj. Fondi në vit për një pacient vetëm për trajtimet e dializës jep mesatarisht rreth 800,000 denarë në vit.

Mjetet për dializë janë të treta në listën e shpenzimeve më të larta të kujdesit shëndetësor parësor të Fondit të Sigurimeve Shëndetësore me një total prej 1.24 miliardë denarë për këtë qëllim, pas mjekëve amë dhe farmacitë. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka July 24, 2019 22:39