BP: Ky vit do të mbyllet me inflacion prej 14.3 për qind

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Nëntor, 2022 19:39

BP: Ky vit do të mbyllet me inflacion prej 14.3 për qind

Inflacioni do të vazhdojë të rritet edhe për pak muaj, ndërkohë që kursi i zbutjes së tij pritet të ndodhë pas të paktën tre muajsh. Sipas parashikimeve që bëri sot Banka Popullore (BP), edhe rritja ekonomike pritet të jetë më e ulët në krahasim me parashikimet për vitin që po mbyllet. Duke marrë në konsideratë ecurinë e faktorëve ekonomikë në këtë tremujor, Banka Popullore thotë se vitin do ta përmbyllim me një inflacion prej 14,3%.

“Projeksionet e vjeshtës së Bankës Popullore tregojnë se këtë vit do ta përmbyllim me inflacion prej 14,3%, vitin e ardhshëm pritet ulje graduale e nivelit deri në 8 ose 9%. Në periudhën tjetër, inflacioni do të ulet, në 2,4 për qind gjatë vitit 2024 dhe në 2% në vitin 2025”, deklaroi Anita Angellovska Bezhovska, guvernatore e Bankës Popullore.

Banka Popullore rendit dy skenarë të Prodhimit Bruto Vendor. Shkalla e rritjes ekonomike për këtë vit do të ishte 2.3 për qind, ndërsa skenari i dytë është se mund të jetë vetëm 2 për qind me çka do ta ngadalësonte zhvillimin për 1.8 për qind vitin tjetër. Pritet rimëkëmbje e Prodhimit Bruto Vendor në 3.6 për qind në vitin 2024 dhe në 4 për qind në vitin 2025.

“Rreziqet për projeksionet konsiderohen në rënie dhe janë të lidhura me rrethanat e jashtme, sidomos me rrjedhën e luftës në Ukrainë dhe implikimet e tregjeve globale kundrejt produkteve bazë dhe kundrejt rritjes së ekonomisë evropiane. Konteksti i pasigurt global e thekson më shumë nevojën e politikave vendore të kujdesshme”, tha Anita Angellovska Bezhovska, guvernatore e Bankës Popullore.

Për dallim nga inflacioni që ka Bashkimi Evropian, në Maqedoninë e Veriut varësia nga importi është shumë më i madh. Në Maqedoninë e Veriut, tregu i hapur përbën 140% të Prodhimit Bruto Vendor ndërsa në BE vetëm 70%. Një tjetër faktor i rëndësishëm është varësia e madhe e importit në sektorin energjetik, ndërsa një tjetër është edhe shporta konsumatore, përkatësisht te ne shpenzohet 50% për ushqim e energji, ndërsa në Evropë vetëm 30%./Alsat.mk

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Nëntor, 2022 19:39

01
Dhj
Sonte në “Rruga drejt”, në Alsat M, në studio me gazetarën Fatlume Dervishi, në pjesën...
01
Dhj
Të gjitha kontrollet kryhen pas raportimeve për bomba dhe përfundimisht konfirmohet konstatimi ynë fillestar –...
01
Dhj
Opozita nuk duhet të kushtëzoj ndryshimet kushtetuese në situate kur vendi ndodhet para sfidave të...