BPRM ka zvogëluar furnizimin e bonove të thesarit për të lëshuar para për ekonominë

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 13, 2020 20:58

BPRM ka zvogëluar furnizimin e bonove të thesarit për të lëshuar para për ekonominë

Banka Popullore uli shumën e bonove të thesarit që bankat mund t’i shkruajnë tek banka qendrore, me qëllim që të stimulojnë veprimtarinë e kreditit të sistemit bankar me fondet e lëshuara dhe të ofrojnë mbështetje të mëtejshme për ekonominë e Maqedonisë, përcjell FLAKA.

Në ankandin që do të mbahet të pasnesër, furnizimi i bonove të thesarit do të zvogëlohet për 8 miliardë denarë (130 milion euro) në krahasim me shumën e duhur dhe do të ofrohen 17 miliardë denarë (276 milion euro) me një normë interesi prej 1.75 përqind. BPRM thotë se masat e marra deri më tani sigurojnë likuiditet shtesë dhe mbështesin kreditimin për sektorët më të prekur në ekonomi.

“Fondet e lëshuara me ofertën e zvogëluar në bonot e thesarit pritet të kontribuojnë në mbështetjen e mëtejshme të ekonomisë, përmes mirëmbajtjes së flukseve të kredisë dhe ciklit të kredisë të sistemit bankar. Masat pasojnë uljen e normës bazë të interesit, ndryshimet rregullatore për një fleksibilitet më të madh dhe ato lënë më shumë hapësirë ​​që bankat të përqëndrohen në procesin e huadhënies për sektorët më të prekur në ekonomi “, thuhet në një deklaratë të BPRM.

Sipas BPRM, ekonomia e brendshme është e qëndrueshme, por pasiguria për efektet e ardhshme makroekonomike të pandemisë Cove-19 është e lartë. Të dhënat për janar-shkurt 2020 tregojnë për rritje të vazhdueshme në tremujorin e parë të vitit, por rreziqet për periudhën tjetër janë të mundshme. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 13, 2020 20:58