Buçkovski: Kërkesat e Sofjes për Goce Dellçev dhe gjuhës maqedonase duhet të shihen në kontekstin e “nxemjes” së politikanëve bullgarë para zgjedhjeve

Desk
By Desk October 20, 2020 22:06

Buçkovski: Kërkesat e Sofjes për Goce Dellçev dhe gjuhës maqedonase duhet të shihen në kontekstin e “nxemjes” së politikanëve bullgarë para zgjedhjeve

Me Marrëveshjen për Miqësi dhe Bashkëpunim me Bullgarinë, ne marrim konfirmimin se ne jemi një popull i veçantë dhe ne e marrim gjuhën në një formulim që tani gjithashtu krijon probleme, tha ish-kryeministri Vllado Buçkovski, duke shtuar se Sofja pranoi që marrëveshja të lidhej në maqedonisht me prapashtesën “gjuhë zyrtare sipas Kushtetuta e Republikës së Maqedonisë”, përcjell FLAKA.

Sipas tij, kërkesat e Sofjes në lidhje me Goce Dellçev, gjuha dhe identiteti maqedonas duhet të shihen në kontekstin e “nxemjes” së politikanëve bullgarë përpara zgjedhjeve në mars të vitit të ardhshëm.

“Ky është një konsensus që ekziston në shumicën e politikanëve (Bullgarë), të cilët shprehin publikisht pikëpamjet e tyre dhe na kërkojnë disa gjëra. Së pari, respektimi i vazhdueshëm i asaj që kemi shkruar në Marrëveshje, dhe kjo është që komisioni i përbashkët të punojë me një ritëm të përshpejtuar dhe të mbyllë çështjet e hapura. Nuk më pëlqen ajo nxitim”, tha Buçkovski në ditarin e TV Sitel.

Megjithatë, sipas tij, shumica e qytetarëve bullgarë dhe shumica e politikanëve dhe intelektualëve me ndikim janë kundër asaj që autoritetet në Sofje kanë bërë gjatë vitit të fundit.

“Për fat të keq, ne ishim të preokupuar tetorin e kaluar me njoftimet për zgjedhje të parakohshme, pastaj erdhi pandemia dhe ne nuk i kushtuam vëmendje të mjaftueshme paralajmërimit që erdhi nga Parlamenti Bullgar, me Rezolutën e miratuar”, tha Buçkovski.

Ai theksoi se ne, nga ana jonë, kemi bërë një lëshim duke pranuar se kemi një histori të përbashkët, duke shtuar se Bullgaria duhet të jetë e vetëdijshme se ka një “lëvizje dramatike përpara” në shoqërinë tonë gjithashtu.

Buçkovski kujtoi se në vitin 1999 Deklarata e Bashkëpunimit e nënshkruar nga Kryeministri i atëhershëm Lubço Georgievski me Bullgarinë u konsiderua e diskutueshme në vend dhe kur përmendi në 2006 se ishte koha për një festë të përbashkët të Cirilit dhe Metodit dhe Kryengritjes së Ilindenit, tha ai, u “kryqëzua nga Social Demokratët e mi, por gjithashtu nga media në pushtet, duke pretenduar se po përgatitesha të shisja historinë maqedonase”.

“Sot, 14 vjet më vonë, nuk është e diskutueshme në publik të thuhet se Dellçev është një hero i përbashkët ose një person i përbashkët që ne duhet ta festojmë së bashku me Bullgarinë”, shtoi Buçkovski, duke theksuar se festa e përbashkët është në favor të forcimit të marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë në frymën e vlerave evropiane. FLAKA

Desk
By Desk October 20, 2020 22:06