Buxheti 2022: Më shumë para për ministritë dhe 3.5 milionë euro për partitë politike

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 4 Nëntor, 2021 22:06

Buxheti 2022: Më shumë para për ministritë dhe 3.5 milionë euro për partitë politike

Pavarësisht krizës energjetike, qeveria e ka zgjidhur nyjën. Nga buxheti rekord prej 4.4 miliardë eurosh i planifikuar për t’u shpenzuar deri në vitin e ardhshëm, më shumë para u shpërndanë pothuajse në të gjitha ministritë. Paga më të larta ka edhe për një pjesë të administratës – gjyqtarë, prokurorë, profesionistë shëndetësorë, arsim, kulturë, inspektorë. Dhe nuk planifikon të kursejë as në prokurim, përcjell FLAKA.

Institucionet do të shpenzojnë 5.4 milionë euro për të blerë automjete. Për mobilje 1.8 milionë euro. Artikujt më të diskutueshëm për ekspertët janë paksa në rënie, por të larta. Kështu, 116 milionë euro do të shpenzohen për shërbime me kontratë, 327 milionë euro për mallra dhe shërbime. Janë 12 milionë euro për transferta në organizata joqeveritare. Nga buxheti i Ministrisë së Drejtësisë partitë politike do të ndajnë 3.5 milionë euro në vit.

Vitin e ardhshëm më së shumti para për të shpenzuar do të ketë Ministria e Punës me 822 milionë euro, për arsimin 470 milionë euro, Ministria e Financave – funksionet shtetërore 478 milionë euro. Ndërsa Ministria e Transportit do të ketë më së shumti para deri tani – 192 milionë euro. 100 milionë janë planifikuar për rrugët për Korridorin 8, për marrëveshjen me konsorciumin Bechtel dhe Enka, e cila ende nuk është nënshkruar.

Nga 4.4 miliardë që planifikohen të shpenzojë, 3.8 miliardë do të mblidhen nga takstat dhe pjesa tjetër do të sigurohet me huamarrje në tregun e brendshëm dhe të jashtëm.

Deri në gjysmën e parave që qeveria planifikon të shpenzojë, ajo planifikon të mbledhë nga taksat – deri në 2.2 miliardë euro. 1.2 miliardë të tjerë nga kontributet. Pjesa më e madhe e parave janë planifikuar nga Tatimi mbi Vlerën e Shtuar mbi 1 miliard euro ose 140 milionë më shumë se këtë vit. Akcizat janë 468 milionë euro ose 57 milionë më shumë se këtë vit. Nga të hyrat jotatimore – tarifat administrative, koncesionet janë planifikuar 312 milionë euro. Dhe 54 milionë euro janë planifikuar nga shitja e tokës bujqësore dhe banesave sociale, si dhe nga dividenti nga Telekomi. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 4 Nëntor, 2021 22:06
  • Ndiqeni faqen tonë në Facebook për lajmet më të fundit dhe për prodhimet tona më të reja multimediale.
  • Ndiqeni llogarinë tonë në Instagram me përmbajtje të veçantë dhe informuese – fotogaleri, video dhe infografika.
  • Abonohuni në kanalin tonë në Youtube për videove ekskluzive nga të katër anët e globit.
  • Ndiqeni llogarinë tonë në Twwiter për t’u informuar vazhdimisht për zhvillimet më të fundit në Maqedoninë e Veriut, në rajon dhe në botë.