Bytyqi: Falenderimi ju shkon mjekëve që sfiduan veten më shumë në përgjigjen ndaj krizës së Pandemisë

Desk
By Desk May 12, 2020 22:56

Bytyqi: Falenderimi ju shkon mjekëve që sfiduan veten më shumë në përgjigjen ndaj krizës së Pandemisë

Në emisionin Top Tema sonte i ftuar ishte Fatmir Bytyqi, këshilltar ekonomik i kryeministrit duke thënë se tremujori i dytë pritet të jetë më i prekur nga kriza shëndetësore dhe se duhen zgjedhje sa më të shpejta që janë në interes të qytetarëve.

Një lajm i mirë është që drejtuesit e partive duhet të bien dakord që shëndeti i qytetarëve është mbi të gjitha dhe zgjedhjet duhet të mbahen kur ekspertët thonë se po kalojmë një moment më të mirë dhe unë mendoj se kjo duhet të bëhet kur është në interes të qytetarëve.

Pyetjes nëse zgjedhjet do të ndikojnë në ekonomi, ai thotë se kemi thënë gjithmonë që të gjitha ciklet e zgjedhjeve në vend kanë ndikim në ekonomi. Ne jemi për herë të parë në historinë e vendit që të kemi zgjedhje ose të kërkojmë zgjedhje kur ka një krizë shëndetësore. Një gjë e tillë nuk na ka ndodhur, një krizë e tillë në një gamë të tillë, jo vetëm ne si vend, por edhe globalisht dhe natyrisht ne ende shohim efektet negative të krizës në ekonomi dhe në analizat dhe bisedimet që kemi brenda qeverisë dhe rrethit më të gjerë në këshillin ekonomik, besojmë se tani nuk ka rëndësi nëse vendosim të kemi zgjedhje në qershor, korrik në shtator ose nëntor, por kur do të ketë ndikimin më të vogël negativ në atë që do të ndodhë.

Ne jemi të vetëdijshëm që tremujori i dytë është tremujori më i prekur nga kriza shëndetësore për sa i përket ekonomisë dhe se tremujori i dytë do të jetë ai shterues dhe tashmë të gjitha parashikimet tona dhe ato që marrim çdo ditë si të dhëna nga sjellja e sinjaleve pozitive të humbjes të ekonomisë dhe hapja si dhe kthimi në jetë normale, tregojnë se tremujori i tretë do të jetë një çerek i ringjalljes, sinjali i katërt tashmë pozitiv vetëm tek vitin e ardhshëm. Dhe tani zgjedhja është nëse ekonomia fillon të ecë përpara ju do të godisni në një moment të dobët dhe atëherë do të kërkoni një pengesë të caktuar.

Ose kur tashmë jemi duke u përballur me këtë, doni të jepni një shtytje për të lejuar që njerëzit e zgjedhur me ligj të mos kenë pengesa teknike për të përballuar problemet e përditshme pa gjërat themelore që duhet të ekzistojnë në një demokraci dhe ky është modeli i kontrollit dhe ekuilibrit. Ne jemi me një qeveri teknike, të gjithë aktorët politikë marrin pjesë, por shohim që në thelb kemi akoma ndarje dhe mosmarrëveshje se si të drejtojmë vendin, pavarësisht nga fakti që kemi një qeveri me të gjithë palët e interesuara. Ne nuk kemi korrigjuesin dhe ky është parlamenti që duhet të jetë aty për të thënë nëse ajo që po ndodh është ashtu siç duhet të jetë.

Prandaj, kur keni organe jofunksionale, ju mendoni se duhet të siguroheni që qytetarët t’i drejtohen asaj që u duhet dhe kjo do të thotë të kujdeseni për shëndetin e tyre, të kujdeseni për ekonominë dhe sigurisht që shteti të bëj atë që di vërtet më së miri. Kjo është të kujdeset për shëndetin e qytetarëve dhe përparimin dhe zhvillimin e këtij vendi, aq sa lejojnë kushtet.

Bytyqi vuri në dukje se qeveria në të gjithë grupin e masave, nga grupi i parë, i dyti dhe tani grupi i tretë i masave u udhëhoq nga analiza të caktuara globale dhe kujdesi shëndetësor tregoi se ajo di si të kujdeset për qytetarët e saj.

Qeveria në të gjithë grupet e masave, nga grupi i parë, i dyti dhe tani grupi i tretë i masave u udhëzua nga analiza të caktuara globale, në të gjitha hulumtimet globale që bën kërkime mbi krizën shëndetësore. Ai theksoi se çdo qeveri në politikën e tyre kombëtare duhet të kujdeset që të sigurojë një sistem të qëndrueshëm shëndetësor sepse kujdesi shëndetësor duhet të tregojë se ai e di dhe është në gjendje të kujdeset për qytetarët e saj. Theksuam se nuk ka asnjë çmim që do të paguajmë dhe ata që na duhen më shumë janë mjekët që të kemi një jetë dinjitoze, imagjinoni që vitin e kaluar të mos merrnim vendim për të rritur pagat e të gjithë punonjësve shëndetësorë, këtë vit si do të ndiheshin”.

“Ne do të donim të falënderonim të gjithë ata që punuan shumë për krizën dhe u kujdesën për të çdo ditë pa menduar aspak për jetën e tyre, por ata kujdesen për çdo qytetar të vetëm dhe unë mendoj se si një qeveri e përshtatshme do të thotë një qeveri që është dinjitoze dhe që besimi tek qytetarët e saj do të falënderohet siç duhet dhe se si do të jetë në një ditë që do të dëgjojmë”.

Desk
By Desk May 12, 2020 22:56