Bytyqi: Punëtorët nga India po vijnë në industrinë e automobilave dhe IT

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 22:47

Bytyqi: Punëtorët nga India po vijnë në industrinë e automobilave dhe IT

Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, paralajmëron liberalizimin e tregut të punës për punëtorët e huaj, kryesisht duke rritur kuotat vjetore për ata nga rajoni, përcjell FLAKA.

“Është e vërtetë që ka ende një shkallë të lartë të papunësisë, e cila është 14 për qind, dhe ka tendencë të zvogëlohet në periudhën në vijim, por përballemi edhe me një dalje serioze të kuadrit nga shteti. Ky trend është i pranishëm jo vetëm këtu, por në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor dhe është për shkak të asaj që po ndodh në vendet e Bashkimit Evropian, si Gjermania, Franca, Belgjika, të cilat hapin tregjet e punës, por kanë edhe migrim. të punëtorëve drejt vendeve të treta”, thotë Bytyqi në një intervistë për DW.

Këtë javë do të diskutohet në detaje me odat ekonomike dhe organizatat e punëdhënësve, ndërsa nevoja më e madhe për punëtorë të huaj ishte në ndërtimtari, hoteleri dhe turizëm si më të prekurit.

“Së pari do të identifikojmë të gjithë sektorët dhe do të duhet të vendosim rregulla. Nuk do të lejojmë në disa sektorë që 90 për qind e punëtorëve të importohen dhe 10 për qind të jenë tanët. Interesi publik duhet të ketë prioritet dhe natyrisht në radhë të parë është mbrojtja e qytetarëve tanë. Ne mund të ofrojmë për të sjellë, për të ndihmuar, por jo për të qenë kuadër mbështetës. Me strategjinë e futjes së fuqisë punëtore, për të rritur konkurrencën, dhe ky është hapi i parë drejt rritjes së produktivitetit”, beson Bytyqi.

Zëvendëskryeministri shton se tashmë kemi punëtorë nga India që punojnë në industrinë e automjeteve dhe në sektorin e teknologjisë së informacionit. Gjithashtu në sektorin e ndërtimit kemi punëtorë nga Turqia lindore dhe në autostradën e Kërçovës për në Ohër ku punësohen punëtorë nga Kina.

“Kuota aktuale është pesë mijë në vit dhe po plotësohet shpejt. Tashmë kemi nevojë për fuqi punëtore për disa projekte më të mëdha infrastrukturore. Personalisht mendoj se duhet të rritet numri, të paktën dy herë, por le të mos paragjykojmë dhe le të jetë rezultat i bisedave që do të bëjmë”, tha Bytyqi. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 22:47

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare