Потребни се нови инвентивни мерки за да се задржат младите во земјава

Потребни се нови инвентивни мерки за да се задржат младите во земјава

Во недостиг на работни места во нашата земја, младите лица се почесто избираат да работат во други држави, а неретко одлучуваат и да останат да живеат таму. Иван Штејроски од СОС Детско село вели дека дополнително вработување потешко наоѓаат младите

Read Full Article
Поради измами на сопствени директори, ЕВН плаќало 50 пати поскапо земјиште за соларни централи- сомнежи за партиска врска

Поради измами на сопствени директори, ЕВН плаќало 50 пати поскапо земјиште за соларни централи- сомнежи за партиска врска

Двајца управители во ЕВН и уште пет други лица добија кривични пријави за случајот со продажбата на парцели на ЕВН во Делчево, за изградба на фотонапонски централи. Седумтемина биле роднински и пријателски поврзани. Се товарат дека убедиле сопственици на приватно

Read Full Article
Вигенин: Нема простор ниту за кревање на ветото

Вигенин: Нема простор ниту за кревање на ветото

Без напредок во разговорите, нема простор ниту за кревање на ветото, смета заменик-претседателот на бугарското собрание, и член на бугарската социјалистичка партија, Вигенин. Вели, Бугарија мора да изготви насоки по кои Макеоднија ќе ги исполнува оврските од договорот.

Read Full Article
Пендаровски: Со Бугарија треба да разговараме за критериумите потребни за ЕУ, а не за историски спорови

Пендаровски: Со Бугарија треба да разговараме за критериумите потребни за ЕУ, а не за историски спорови

Според објаснувањата на Бугарија, тие сакаат да го имитираат однесувањето на Грција кон Северна Македонија во последните децении, поставувајќи ни предуслови за влез во Европската Унија, со цел да го заштитат националниот интерес, вели претседателот на Република Северна Македонија, Стево

Read Full Article
За околу 3.000 децата во Центар, Аеродром, Карпош, Кисела Вода и Ѓорче Петров нема место во градинка

За околу 3.000 децата во Центар, Аеродром, Карпош, Кисела Вода и Ѓорче Петров нема место во градинка

Околу 3.000 деца се на листа на чекање за упис во градинка. Најпроблематични се Центар, Аеродром, Карпош, Кисела Вода и Ѓорче Петров. Министерката за труд и социјална политика Тренчевска, проблемот го лоцира во градоначаниците, вели листите ги креираат долгите бирократски

Read Full Article