Masakra e vitit 1913 në fshatin Gjenovicë të Gostivarit

Masakra e vitit 1913 në fshatin Gjenovicë të Gostivarit

Rrezë malit Ahishtë, afër vendit të quajtur Pallma, diku 11 kilometra në jug-perëndim të Gostivarit, shtrihet fshati i lashtë shqiptar, Gjenovica. Para një shekulli, konkretisht në vitin 1913, është kryer masakra ndaj popullatës vendase nga pushtuesit vendor dhe ata serb.

Lexo tërë artikullin
Uji i tharrët i Negotinës, uji i natyral me veti shëruese

Uji i tharrët i Negotinës, uji i natyral me veti shëruese

Jo më largë se dy kilometra nga qendra e fshatit Negotinë ndodhet burimet e ujit të tharrët, një pasuri natyrore që tashmë është bërë atraksion turistik pas investimeve të shumta vullnetare nga banorët dhe biznismenët e regjionit të gjerë të

Lexo tërë artikullin
SI DHE PSE U SHEMBËN TRI URAT E TETOVËS?

SI DHE PSE U SHEMBËN TRI URAT E TETOVËS?

Preteksti për prishjen e dy urave të gurit mbi lumin Shkumbin nga koha osmane ishin vërshimet e vitit 1979. -Shembja e Urës së Kazazëve te Arkivi Historik u bë pas tërheqjes së vërshimeve, që nxiti shumë dilema te tetovarët. -Kush

Lexo tërë artikullin
XHAVIT HAZIRI NË BRONZ

XHAVIT HAZIRI NË BRONZ

Ismet Sylejmani Në bronz është derdhur dhe është vendosur për të qëndruar përgjithmonë madhështorë, truimfatorë e vertikalisht në sytë e çdo shqiptari patriot e atdhetar, liribërës e çlirimtarë, në sytë çdo pjestari të rëndomtë të  popullit shqiptar, në sytë e

Lexo tërë artikullin
Fundjava e vazhduar festive e ripërtëriu tollovinë në trafik në kufirin me Greqinë fqinje

Fundjava e vazhduar festive e ripërtëriu tollovinë në trafik në kufirin me Greqinë fqinje

Fundjava e vazhduar festive e ripërtëriu tollovinë në trafik në kufirin Maqedoni-Greqi si në ditët e kulmit të sezonit turistik. Nga shërbimi kufitar kujdestarë thanë se për daljen nga vendi pritet 15 deri 20 minuta për shkak kontrollimit të detyrueshëm

Lexo tërë artikullin
Aleksandri i Madh sipas Statutit të Shkodrës, zbuluar nga Luçia Nadin

Aleksandri i Madh sipas Statutit të Shkodrës, zbuluar nga Luçia Nadin

Para disa vitesh erdhi të më takonte në Muzeun Historik Kombëtar Prof. Lucia Nadin e shoqëruar nga Prof. Gherardo Ortalli. Kam vite që njihem me Lucia Nadin. Ajo ka punuar për shumë kohë në dhënien e gjuhës italiane në Universitetin

Lexo tërë artikullin
Legjenda e Kroit të ftohtë në fshatin Padalishtë, fatkeqësia që solli burimin e ujit

Legjenda e Kroit të ftohtë në fshatin Padalishtë, fatkeqësia që solli burimin e ujit

Sipas gojëdhënave që barten ndër breza tani e 3 shekuj, fillimisht kroi ka buruar në brendinë e fshatit Padalishtë. Atë botë, çobanët e fshatit e kanë shfrytëzuar kroin për të krijuar ligatina me uji me qëllim për të larë leshin

Lexo tërë artikullin
Fshati Kiçinicë, fshati i ortodoksëve shqiptar

Fshati Kiçinicë, fshati i ortodoksëve shqiptar

Ky fashat gjendet në grupin e fshatrave që quhet Rekë e Epërme. Fshati është i vendosur në një fushlartë që duket si parajsë me burime të ftohta, pyll të gjelbër i mbushur me plot lule. Ky fshat u bë i

Lexo tërë artikullin
Korita, fshati me veçori unikate dhe që po shuhet për çdo ditë

Korita, fshati me veçori unikate dhe që po shuhet për çdo ditë

Banorët e fshatit, të ndikuar nga theksi dhe dialekti i tyre, mes veti fshatin e tyre e quajnë “Karitë”. Fshati është i shtrirë në një lartësi mbidetare prej 1400 metrash. Nga e kaluara historike e fshatit Koritë mund të konstatohet se ky

Lexo tërë artikullin
Ripërtëritja e traditës kombëtare, rritet e dasmës tradicionale të Rekës së Epërme

Ripërtëritja e traditës kombëtare, rritet e dasmës tradicionale të Rekës së Epërme

Përzemërsia me të kaluarën e të parëve ka ndikuar që banorët me prejardhje nga Reka e Epërme të kujdesen me xhelozinë më të madhe për rritet, traditat, zakonet dhe doket e së kaluarës e që janë veçori e këtij komuniteti

Lexo tërë artikullin