PERBERJA E QUMESHTIT TE NENES

PERBERJA E QUMESHTIT TE NENES

Prof. Selaudin Bekteshi Qumeshti i nenes ka perberje te tille qe i pershtatet plotesisht nevojave te foshnjes gjate 5-6 muajve te pare te jetes. Qumeshti i nenes trete plotesisht dhe me lehtesi  nga organizmi dhe aparati tretes i femijes. Perse tretet me lehte

Lexo tërë artikullin
USHQYERJA E FEMIJES

USHQYERJA E FEMIJES

Prof. Selaudin Bekteshi Prinderit duhet te zoterojne njohuri te sakta mbi kete problem. Ata duhet te dine lendet kryesore qe permbajne ushqimet. Nese ushqimit i mungojen keto lende atehere ai eshte i pamjaftueshem per femijen. Ushqimi kryesor eshte gjiri. Ne

Lexo tërë artikullin
SHKAQET E LINDJES SE FEMIJES ME PESHE TE VOGEL

SHKAQET E LINDJES SE FEMIJES ME PESHE TE VOGEL

Prof. Selaudin Bekteshi Femija mund te linde me peshe te vogel nen 2500 gr per shkaqe te ndryshme. – Lind nen peshe ne ato raste kur lindja behet pa mbushur nena zgjatjen e rregullt te shtatzanise, qe eshte cikli 9

Lexo tërë artikullin
TEMPERATURA E TRUPIT TE FOSHNJES

TEMPERATURA E TRUPIT TE FOSHNJES

Prof. Selaudin Bekteshi Temperatura e trupit te foshnjes se porsalindur ka prirje te ulet shpejt pas lindjes dhe arrin 36 grade ose me pak. Pastaj kemi ngritje te lehte te temperatures dhe arrin deri ne 37 grade ose pak me

Lexo tërë artikullin
FRYMEMARRJET E PARA TE FEMIJES

FRYMEMARRJET E PARA TE FEMIJES

Prof. Selaudin Bekteshi Porsa del ne jete dhe shkeputet nga organizmi i nenes i porsalinduri fillon te qaje, te bertase me force. Kjo eshte shenja me e mire qe flet per gjallerimin e foshnjes. Nese pas lindjes foshnja nuk qan

Lexo tërë artikullin
SI NDIKON SHTATZANIA MBI GRUAN DHE FOSHNJEN

SI NDIKON SHTATZANIA MBI GRUAN DHE FOSHNJEN

Prof. Selaudin Bekteshi Shtatzania eshte nje gjendje fiziologjike, e natyrshme e cila nuk demton organizmin e nenes nese tregohet kujdesi i duhur. Gjate shtatzanise foshnja (fetusi) formohet dhe zhvillohet duke marre lenden ushqyese nga gjaku i nenes. Kur nena eshte

Lexo tërë artikullin
Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh, zhvillimi i trupit të fëmijës

Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh, zhvillimi i trupit të fëmijës

Prof. Selaudin Bekteshi Zhvillimi i trupit të fëmijës Jemi ndalur ne menyre te vecante mbi peshen e femijes, mbi gjatesine e tij, mbi madhesine e kokes dhe daljes se dhembeve. Te dhena e mesiperme mund te kapen dhe kuptohen me

Lexo tërë artikullin
Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh,dalja e dhembeve

Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh,dalja e dhembeve

Prof. Selaudin Bekteshi Zhvillimi i femijes Me shprehjen zhvillim i femijes ose me drejt rritje dhe zhvillim i femijes ne kuptojme ne pergjithesi shtesat dhe ndryshimet ne peshe e ne gjatesi qe nga lindja e femijes e deri ne perfundimin

Lexo tërë artikullin
Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh, gjatësia e lindjes

Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh, gjatësia e lindjes

Prof. Selaudin Bekteshi Gjatesia e femijes Matjes se gjatesise se femijes shpesh i jepet rendesi e paket. Kjo nuk eshte e drejte, megjithese njohja e gjatesise se femijes ka rendesi me te kufizuar se njohja e peshes. Gjatesi ndryshon me

Lexo tërë artikullin
Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh, pesha në lindje

Këshilla për foshnjat 0-12 muajsh, pesha në lindje

Prof. Selaudin Bekteshi Pesha në lindje Njohja e peshen ne lindje ka rendesi te vecante. Eshte e nevojshme qe prinderit te dine peshen qe ka patur femija i tyre ne lindje dhe te jene ne gjendje t’ia tregojne mjekut. Pesha

Lexo tërë artikullin

REKLAMA

PARTNER