Çfarë përmbajnë 263 amendamentet nga opozita për propozim-buxhetin për vitin 2023?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Nëntor, 2022 20:51

Çfarë përmbajnë 263 amendamentet nga opozita për propozim-buxhetin për vitin 2023?

Me rreth 200 amendamente që peshojnë gati 800 milionë euro, VMRO-DPMNE-ja opozitare sulmoi propozimin e buxhetit për vitin 2023, i cili është më i vështiri deri më tani dhe kap vlerën prej 5.3 miliardë euro. Ata kërkojnë 3000 denarë për çdo punëtor në vend si nga shteti ashtu edhe nga sektori privat për aq kohë sa zgjat kriza ekonomike dhe energjetike, përcjell FLAKA.

Mbi 80 milionë euro duhet të ricaktohen për punëtorët dhe sindikatat e ESS duhet të vendosin se ku është më urgjente t’i rishpërndahen. Ata kërkojnë edhe para për studentët, rritjen e shumës për shtujat e studentëve nga 120 në 160 denarë, por edhe përmirësimin e kushteve në konviktet studentore. Mos bllokohen projektet e komunave. Por edhe ulje të akcizës së karburantit dhe fundjavë pa TVSH.

Dy amendamente nga gjithsej 263 të paraqitura janë nga Alternativa. Ata kërkojnë konvertimin e mbi 13 milionë eurove nga thesari i shtetit për funksionimin më të mirë të institucioneve publike shëndetësore, si dhe për rindërtimin dhe zgjerimin e tyre dhe rritjen e efiçencës energjetike duke vendosur panele fotovoltaike.

Amendamente ka edhe nga Besa, BDI e LSDM-së. BESA thotë se ndryshimet më të rëndësishme për projektet infrastrukturore në Tetovë, Zhelinë dhe Shkup, si dhe për rrugën për në Kodrën e Diellit. Nga LSDM-ja, amendamenti prej rreth 9 milionë euro ndahet si konkluzion për të siguruar pagesën e rregullt të shujtave të studentëve dhe për të barazuar bursat e studentëve në përputhje me ligjin.

Seanca e komisionit duhet të vazhdojë nesër dhe të zgjasë maksimumi 10 ditë pune derisa të dihet nëse do të ndahen para në thesarin e shtetit për ndonjë nga 263 amendamentet e paraqitura. Buxheti i propozuar pritet të prezantohet në seancë plenare në mes të dhjetorit. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Nëntor, 2022 20:51

27
Nën
Shkoi për gjueti me shokë, por mbeti i plagosur në rrethana ende të pazbardhura, në...
27
Nën
Sot tifogrupi Ballistët i bëjnë 30 vite. Në këtë 30 vjetor ata kanë festuar si...
27
Nën
Nën patronatin e Ali Ahmetit – Kryetar i Bashkimit Demokratik për Integrim, nesër me fillim...
27
Nën
Në mbledhjen e përbashkët mes Kuvendeve të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës, gjatë...