Çfarë tani, kur Ivanovi nuk dëshiron të nënshkruajë dekretin mbi Ligjin për Gjuhët?

Çfarë tani, kur Ivanovi nuk dëshiron të nënshkruajë dekretin mbi Ligjin për Gjuhët?

Sipas Kushtetutës, kreu i shtetit ka të drejtë vetëm një herë për të kthyer ligjin, thotë profesori Lubomir Fërçkoski, përcjell FLAKA.

Pas ri-miratimit të Ligjit për Përdorimin e Gjuhëve, Presidenti i shtetit, sipas Kushtetutës, është i detyruar të nënshkruajë dekretin për shpalljen e tij, thonë ekspertët ligjorë, duke shtuar se ai ka shkelur Kushtetutën. Por ka edhe vërejtje se Ivanov, nga ana tjetër, ka arsye morale të mos e nënshkruajë dekretin për herë të dytë, me argumentin se Parlamenti nuk i shqyrtoi vërejtjet e tij mbi ligjin.

Sipas Kushtetutës, pas kthimit të parë të ligjit në Parlament, deputetët rishikojnë dhe, nëse miratohet me shumicë votash, presidenti është i detyruar ta nënshkruajë atë. Ivanov tha se nuk do të nënshkruante dekretin sepse nuk e lejon ndërgjegjeja e tij.

Ekspertët thonë se Ivanovi ka shkelur Kushtetutën duke mos nënshkruar dekretin, dhe për këtë arsye, Kuvendi mund impiçmet për të, por shtojnë se thirrja kundër kërkon një shumicë prej dy të tretash në Kuvend.

Sipas Kushtetutës, kreu i shtetit ka të drejtë vetëm një herë për të kthyer Ligjin, thotë profesori Lubomir Fërçkoski nga Fakulteti Juridik në Shkup.

“Në leximin e dytë të ligjit nuk ka veto, dhe kjo është një imperativ kushtetues. Fuqia e parlamentit mbizotëron në përplasjen e ligjit pas vetos së parë”, thotë profesor Fërçkoski.

Por, duke pasur parasysh se pa nënshkrimin e presidentit, ligji nuk mund të publikohet në “Gazetën Zyrtare” dhe të hyjë në fuqi, sipas disa ekspertëve në shikim të parë janë ndërlikime të reja të marrëdhënieve Parlament  – Qeveria – President – Gjykata Kushtetuese. Mendimi publik mbizotëron se është e mundur që ligji të publikohet në Gazetën Zyrtare me nënshkrimin e Kryetarit të Kuvendit, Talat Xhafer, me qëllim që të fillojë aplikimi i tij. Të tjerë argumentojnë se nënshkrimi i tij duhet të jetë një garanci që ligji të miratohet në pajtim me Rregulloren e Punës së Kuvendit dhe të shtojë se në atë rast është e mundur të paraqitet kërkesë në Gjykatën Kushtetuese për vlerësimin e kushtetutshmërisë së ligjit. Kështu, sipas tyre, e tërë procedura për ligjin do të kthehej që nga fillimi.

Profesor Fërçkoski thekson se Ivanovi nuk mund të shkojë përtej kompetencave të tij.

“Ku është kjo normë, ajo është e zgjidhur në mënyrë kushtetuese drejtpërdrejt. Presidenti mund të paralajmërojë me veton e parë, por nëse Kuvendi këmbëngul ai duhet të largohet. Te sjellja e ligjeve më e forë është pozita e Kuvendit. Dhe nuk duhet të ndodhë gabim, përndryshe do të shkatërrohej një sistem që nuk është presidencial”, thotë Fërçkoski.

Sa i përket vlerësimit të kushtetutshmërisë së ligjit, ai thotë se është një procedurë tjetër. Ligji hyn në fuqi, Gjykata Kushtetuese mund të vendosë dhe kjo procedurë nuk duhet të ndërhyjë me tjetrën, thotë ai.

Nëse Ivanovi nuk dëshiron ta nënshkruajë ligjin dhe, siç thotë Fërçkoski, Presidenti ngatërron emocionet e tij personale dhe prioritetet politike me detyrimin e tij kushtetues për t’i dhënë prioritet Kuvendit, në atë rast dispozita e Kushtetutës me të cilën Kryetari i Kuvendit zëvendësohet nga Presidenti i shtetit në ushtrimin e detyrave kushtetuese.

“Nuk është shkruar drejtpërdrejt kur nuk dëshiron të përmbushë detyrën e tij kushtetuese se çka më tej, por thuhet kur nuk është në vend ose nuk mundet, por me analogji atë nen e zbaton dhe Kryetari i Kuvendit e nënshkruan atë si Kryetar i Kuvendit dhe si zëvendës Presidenti i Republikës, dhe ai menjëherë shkon në publikim”, tha Fërçkoski.

Përndryshe, rasti ishte i njohur në vitin 2001 kur Presidenti Boris Trajkovski dy herë refuzoi të nënshkruante Ligjin për privilegjet e deputetëve dhe nuk hyri në fuqi.

Parlamenti dje në një atmosferë të tensionuar me 64 vota “për” dhe pa kundër dhe të përmbajtur, për herë të dytë miratoi ligjin pa një debat mbi amendamentet dhe Ligji u votua edhe nga deputetët nga komunitetet pakicë.

Pas njoftimit të kryetarit të shtetit se nuk do ta nënshkruajë dekretin për këtë ligj, kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, sot ka thënë se Presidenti i Republikës së Maqedonisë, Gjorge Ivanov, do të shkelë dispozitat kushtetuese nëse nuk e nënshkruan dekretin për shpalljen e Ligjit për gjuhët.

VMRO-DPMNE në konferencën e djeshme për shtyp tha se nuk e njeh këtë ligj.

“Vetëm për shkak se dy parti kanë rënë dakord midis tyre, kanë votuar një ligj që është jokushtetues, i pazbatueshëm dhe i dëmshëm. Por kjo nuk është një marrëveshje e pranuar nga qytetarët”, tha kreu Kristian Mickoski.

Ekspertët nuk duan të komentojnë mbi pasojat politike apo bllokadat e mundshme të Parlamentit, por thonë se nuk presin tensione në skenën politike, duke theksuar se sistemi ligjor nuk duhet të bllokohet nga presionet dhe konfuzionet.

Udhëheqësi i VMRO-DPMNE tha se ligji mbi gjuhët nuk do të ishte pengesë për mbështetjen e opozitës ndaj ligjeve të reformës. FLAKA

R.F
nga R.F 15 Mars, 2018 20:07

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.

Marketing politik