Cila është industria më fitimprurëse e RMV-së?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Gusht, 2022 21:15

Cila është industria më fitimprurëse e RMV-së?

Vitin e kaluar, katër nga pesë kompanitë më të mëdha në RMV minerare “eksportuan” me sukses valën e ekonomisë botërore dhe fituan para të mëdha. Këtu është vetëm një fakt: për ata që përfunduan me fitime, fitimet varionin nga 23% në 48% të të ardhurave nga shitjet! Kompania më fitimprurëse e minierave vitin e kaluar kishte një fitim prej më shumë se 35 milionë euro!

Industria minerare e “shkeli” vitin e kaluar! Ka pasur një vit të artë, falë tregut global të metaleve dhe mallrave, i cili është rritur ndjeshëm në vitin pas koronës. Maqedonia ka pesë kompani të mëdha minerare, katër prej të cilave janë për metale dhe një për nxjerrjen e gurit fisnik-mermerit.

Vitin e kaluar kompania më e madhe vendore e minierave ishte “Sasa” nga Kamenica e Maqedonisë, e cila konsiderohej si një nga pesë komunat me BPV më të lartë për kokë banori në RSFJ. Të ardhurat e “Sasa” vitin e kaluar kanë qenë 95 milionë euro dhe prej tyre 37 për qind ose 35.5 milionë euro kanë mbetur si fitim për aksionerët.

Ndërmarrja e re e minierave nga Radovish Borov Dol këtë vit tregoi se me të vërtetë ishte një kapacitet me potencial të madh. Të ardhurat e kësaj miniere kaluan shumën prej 50 milionë eurosh. Fitimi është 12 milionë euro dhe është viti i parë që kur operon kjo kompani e re, që përfundon me fitim.

Kombinati i Mermerit në Prilep është një skemë e dëshmuar dhe është deri tani kompania më fitimprurëse e minierave në vend. Pothuajse gjysma e të ardhurave vitin e kaluar ka mbetur si fitim. Në shumën absolute 14.8 milionë euro.

Nga pesë kompanitë e mëdha minerare, vetëm Buçim operoi me humbje këtë vit, por kjo pritet për shkak të ciklit të ri të investimeve në minierën më të madhe të bakrit në Maqedoni. Gjithashtu për këto arsye, të ardhurat e tij janë ulur me gati një të tretën krahasuar me vitin 2021. FLAKA

BURIMI: FAKTOR.MK

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 5 Gusht, 2022 21:15