Cilat janë masat e reja që dolën nga Shtabi i Përgjithshëm?

Desk
By Desk November 21, 2020 22:07

Cilat janë masat e reja që dolën nga Shtabi i Përgjithshëm?

Ushtria të përfshihet në mbrojtjen dhe sigurimin e ambienteve spitalore atje ku është e nevojshme, si dhe ndihmoni policinë në mbrojtjen e mjediseve jetësore. Pas një takimi dy orë e gjysmë, Shtabi i Përgjithshëm vendosi që kjo të ishte pjesa kryesore e planit të veprimit, sepse deri më tani spitalet dhe klinikat kanë kërkuar ndihmë për sigurimin e ambienteve dhe përdorimin e mjeteve të tyre për të ndihmuar pacientët, përcjell FLAKA.

Por nuk kishte asnjë debat në Shtabin qendrore rreth angazhimit të spitaleve private, përdorimin e hapësirës së tyre dhe ekipeve të tyre profesionale, pretendon Angellov.

Situata e krizës u deklarua pikërisht për shkak të kapaciteteve të plota spitalore dhe personelit të lodhur mjekësor në shëndetin publik, dhe për këtë u miratua ndryshimi ligjor i cili mundëson përdorimin e spitaleve private. Në atë zonë, Ministri Filipçe u la për të negociuar me menaxhmentin e tre spitaleve private në Shkup, i cili doli në publik me pozicionin që ata duan të ndihmojnë, por ata gjithashtu kanë kapacitet të plotë. Propozimi i shtyrë nga Sistina, Zhan Mitrev dhe Remedika është që të heqë dorë nga njëqind shtretër në ish spitalin gjinekologjik Mala Bogorodica, i cili tani është hoteli Ibis Style. Kjo fillimisht u konsiderua në draft planin e veprimit, dhe përveç kësaj, Shtabi i Përgjithshëm do të propozojë ndërtimin më aktiv të spitaleve modulare, dhe madje edhe shndërrimin e ambienteve të tjera për objektet spitalore. Konvertimi nuk u diskutua në takimin e mbrëmjes, tha Angellov, por konfirmoi se ata do të kërkonin ndihmë nga organizatat joqeveritare përmes Këshillit të Bashkëpunimit. Roli i parë në krizën e sektorit jo-qeveritar do të jetë rritja e vetëdijes tek qytetarët, dhe e dyta – të kontrollojë nëse Shtabi i Përgjithshëm do të kujdeset për mbrojtjen e të drejtave të njeriut.

Bashkëpunimi me sektorin privat është parashikuar gjithashtu, për transportin ose nëse ka nevojë për furnizim të shpejtë dhe të ilaçeve. QMK kishte bashkëpunim të mirë me sektorin privat gjatë situatës së parë të krizës në territorin e të gjithë vendit.

Shtabi i Përgjithshëm rekomandoi instrumente më efikasë për respektimin e vazhdueshëm të masave që duhet të parandalojnë përhapjen e virusit korona dhe midis tyre është një kontroll më i madh në transportin publik ku ka akoma turma dhe probleme. Të gjitha masat e propozuara duhet të konsiderohen nga Komiteti Drejtues i Qeverisë i përbërë nga Ministrat e Brendshëm dhe të Punëve të Jashtme, të Mbrojtjes dhe zyrtarë të tjerë. FLAKA

Desk
By Desk November 21, 2020 22:07