Cilët konsumatorë do të kenë tarifë të lirë nga nesër?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 30 Nëntor, 2023 22:05

Cilët konsumatorë do të kenë tarifë të lirë nga nesër?

Nga nesër fillon tarifa e lirë e energjisë elektrike. Por ditën e parë me siguri do ta marrin vetëm ata që kanë matës dixhital, përcjell FLAKA.

EVN posedon 170.000 njehsorë digjitalë për të cilët tarifa e ulët do të vendoset me kompjuter, por 650.000 matësat e mbetur të zakonshëm do të duhet të vendosen manualisht nga ekipet e kompanisë. Do të bëhet nga nesër, përveç atyre të padisponueshme, të cilat do të vendosen në periudhën e ardhshme.

Ata që kanë matës dixhitalë do të mund të kontrollojnë vetë nëse po konsumojnë vërtet energji elektrike nga tarifa e lirë.

“Në ekranin LCD të njehsorit shfaqet shenja T1 (për tarifë të lartë) dhe T2 (për tarifë të ulët), që do të thotë se në varësi të periudhës së ditës, shenjat përkatëse shfaqen dhe janë aktive në ekran. Konkretisht, përdoruesi mund të dallojë nëse njehsori i tij është vendosur në një tarifë të lirë nga ora 13:00 deri në 15:00. pas datës 1 dhjetor, nëse shenja e duhur për tarifë të lirë shfaqet në periudhën e caktuar kohore”, thotë EVN.

Kompania sot ka pranuar ofertën nga EMV për çmimin e energjisë elektrike për vitin e ardhshëm. EMV ofron energji elektrike për 57 euro për megavat orë për të mbuluar 95% të sasive totale të planifikuara. Ky çmim është më i lartë për 4 euro, ose për 7.5%, se tenderi i fundit nga qershori deri në dhjetor të këtij viti.

Gjithashtu, për mbulimin e 5% të mbetur nga sasia totale e planifikuar, EVN Home ka pranuar dy oferta nga ASh EMV, me çmimin e blerjes dhe shitjes së energjisë elektrike prej 120.01 euro për megavat orë dhe nga kompania Sole24 DOOEL me çmim 130 euro për megavat orë. EVN Home vendosi të mos pranojë asnjë nga ofertat e pranuara për këto sasi, në mënyrë që të kufizojë ndikimin në çmimin final të energjisë elektrike. Në atë drejtim do të bëhet përpjekje që në varësi të kushteve teknike dhe klimaterike që këto sasi të sigurohen përmes MEMO-s në kushte më të favorshme sipas situatës aktuale, vetëm nëse është e nevojshme.

Këto oferta që merr EVN janë dy kryesoret nga gjithsej pesë parametra sipas të cilave formohet çmimi i energjisë elektrike. Deri në fund të vitit EVN duhet të bëjë llogaritjen për çmimin e energjisë elektrike që do ta paguajmë nga 1 janari. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 30 Nëntor, 2023 22:05

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare