Cili është fitimi nga bashkëpunimi mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë?

Desk
By Desk 3 Prill, 2019 20:25

Cili është fitimi nga bashkëpunimi mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë?

Greqia bëhet një lojtar i fortë rajonal me kontrollin e qiellit mbi Malin e Zi, Shqipërinë dhe Maqedoninë Veriore. Greqia dhe Maqedonia e Veriut po shpresojnë për përdorim të fuqishëm të fondeve të BE, duke bërë që Athina të lobojë që vendi për të marrë një datë për negociata me BE. Të dy vendet presin investime amerikane, si dhe bashkëpunim ekonomik me Kinën dhe Rusinë, përcjell FLAKA.

Marrëdhëniet pothuajse idilike midis kryeministrave dhe delegacioneve dhe njoftimeve serioze për bashkëpunim të ardhshëm politik, strategjik dhe ekonomik, solli vizita e Kryeministrit grek Alexis Tsipras në Maqedoninë Veriore. Por, në kundërshtim me shpalljet e investimeve ekonomike, duke ndihmuar rrugën e vendit në Bashkimin Evropian, ruajtjen e lirë të qiellit maqedonas dhe të tjera, shtrohet pyetja reale kush çfarë do të fitojë.

Fondet nga BE

Greqia pritet nga pengesa kryesore për përparimin e Maqedonisë në Bashkimin Evropian për t’u bërë shtytësi kryesor i Maqedonisë Veriore derisa të arrijë anëtarësimin. Sekretariati për Çështjet Evropiane dhe Ministria e Punëve të Jashtme të Greqisë nënshkruan një memorandum për të përshpejtuar procesin e integrimit të vendit në BE.

Është shumë e rëndësishme për ne që të kemi një lloj patronazhi të vendit nga rajoni që tashmë është anëtar i familjes evropiane, thotë Simonida Kacarska nga Instituti për Politikë Evropiane EPI. Sipas saj, Tsipras po përpiqet të transformojë rolin e Greqisë në rajon dhe nga një vend që e pengon atë ta bëjë një vendi që promovon stabilitetin. Në të ardhmen, mundësitë për përdorim të përbashkët të fondeve të Bashkimit janë të hapura, shton ajo.

“Ka vend për Greqinë, nëse drejton vëmendjen e projekteve ndërkufitare me ne dhe të dy vendet për të pasur përfitime shtesë dhe në realitet është tashmë e disponueshme për ne që të përdoret më mirë së bashku me shtetin më të madh anëtar të rajonit. Në këtë mënyrë, partneritetet më të mira po ndërtohen dhe natyrisht do të ishte e dobishme për të dy vendet”, thotë Kacaraska.

Kontroll grek i qiellit mbi rajonin

Një njoftim i tillë i bashkëpunimit më të afërt ushtarak në të ardhmen është se aviacioni grek do të jetë i ngarkuar me mbikëqyrjen e qiellit maqedonas pas hyrjes së Maqedonisë Veriore në NATO. Ky është vendi i tretë në rajon për qiellin e të cilit Greqia do të jetë përgjegjëse. Aviacioni i tyre, së bashku me italianët, e cila është gjithashtu pjesë e Aleancës, po ruan qiellin mbi Shqipërinë dhe Malin e Zi.

Greqia është vendi më i vjetër anëtar i NATO-s në rajon dhe me aviacionin më të mirë, thonë njohësit, duke theksuar se një vend tjetër në rajon i gatshëm për këtë nivel është Turqia. Të dy vendet e Ballkanit, edhe pse pjesë e aleancës ushtarake, konsiderohen rivalë rajonalë për epërsinë ushtarake dhe strategjike në këtë pjesë të kontinentit.

Sipas ish-ambasadorit të Maqedonisë në NATO, profesorit Nano Ruzhin, është logjike që Greqia ta bëjë këtë, jo Turqia, sepse, siç thotë ai, është më afër tre vendeve qielli i të cilit mbulon.

“Meqë këto janë tre vende të vogla, tre fqinjë, Mali i Zi, Shqipëria dhe Maqedonia, këto janë vende me vazhdimësi territoriale dhe është logjike të ndjekësh Greqinë, e cila do të ruaj qiellin në këto vende, të cilat janë në një zonë relativisht të vogël që unë mendoj se është edhe më i vogël se vetë territori i Greqisë”, thotë Ruzhin.

Sipas procedurave të NATO-s, aleatët duhet të kenë të paktën dy avionë ushtarakë me gatishmëri të vazhdueshme dhe ato vende që nuk kanë, mund të kërkojnë zgjidhje ndërkombëtare për të mbrojtur hapësirën ajrore të tyre. Përveç Italisë dhe Greqisë, të cilat së bashku mbulojnë qiellin mbi Malin e Zi dhe Shqipërinë, qielli mbi Lituaninë, Letoninë dhe Estoninë, nga ana tjetër mbulon Spanjën, Portugalinë dhe Francën. Hungaria dhe Italia gjithashtu në mënyrë rutinore ndihmojnë në kontrollin e hapësirës ajrore sllovene.

Bashkëpunimi ekonomik me Shtetet e Bashkuara, Rusinë dhe Kinën

Por të dy vendet, sipas njoftimeve të Cipras dhe Zaev, nuk do të kufizohen vetëm në bashkëpunimin ekonomik me BE dhe NATO, por theksojnë se ato janë interesa dhe partnerë strategjikë. Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve, të dy theksuan rëndësinë e bashkëpunimit me Rusinë dhe Kinën.

Tsipras gjithashtu përmendi se “interesat amerikane në energji si dhe fusha të tjera janë mirëpritur”, në Kinë, sepse ajo ka investuar shumë në projektet e zhvillimit në këtë rajon dhe në Rusi. Zaev theksoi më tej se ai dëshiron bashkëpunim me Rusinë dhe Kinën, sepse ajo sjell një “standard më të lartë ekonomik”, duke nënvizuar projektin me Kinën të quajtur “Rruga e Mëndafshit”. FLAKA

Desk
By Desk 3 Prill, 2019 20:25