Çmimet e ushqimeve po thyejnë rekorde, institucionet e hedhin topin te njëri-tjetri

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Shtator, 2022 20:41

Çmimet e ushqimeve po thyejnë rekorde, institucionet e hedhin topin te njëri-tjetri

A ka kush të mbrojë qytetarët në çmendurinë e rritjes së çmimeve? Ndërkohë që institucionet po ia kalojnë topin njëra-tjetrës, nga marketet po largohemi me qese gjithnjë e më të zbrazët, përcjell FLAKA.

Goditja e fundit janë çmimet e qumështit dhe produkteve të qumështit. Qumështi shitet me çmim 75-85 denarë, ata që duhet ta blejnë, kaçkavall nuk mendohet as për mysafirët.

Prodhuesit kryesorë të qumështit janë gjithashtu të pavjelur. Dhe kostot e tyre po rriten, ndërsa çmimi i blerjes mbetet i njëjtë. Ata janë të befasuar se si kaçkavalli gjatë natës nëpër dyqane u hodh deri në 1000 denarë për kilogram.

Nga inspektorati i tregut thonë se tashmë janë duke kontrolluar kostot hyrëse të përpunuesve të qumështit. Ata do të përcaktojnë se cilat janë reale, nëse jo do të duhet të rregullojnë çmimin. Kontrolle ka edhe në markete. Por produktet e qumështit nuk kanë një marzh të kufizuar dhe çmimet përfundimtare varen nga vullneti i tregtarëve. Janë zbuluar edhe mashtrime. Një çmim është në faturë, një në raft, një tjetër në arkë.

Shteti nuk ka ligj për shoqëritë fitimprurëse në krizë. Qeveria është në pritje të deputetëve. Pavarësisht njoftimeve, zgjidhje ligjore kundër përfitimit ushtarak nuk u propozua nga asnjë prej ministrive të linjës. Nga Ekonomia thonë se qytetarët mbrohen me Ligjin për Mbrojtjen e Konsumatorit, i cili është në rend dite në Kuvend që nga qershori.

“Në atë ligj ka dispozita të sakta se si mbyllen kompanitë që punojnë me praktika të padrejta tregtare. Parashikohen gjoba deri në 10 mijë euro dhe ndalim aktiviteti deri në dy vjet”, thotë Ministria e Ekonomisë.

Mirëpo, duke u nisur nga thënia popullore “shtëpia nuk ndërtohet me premtim”, qytetarët organizohen në rrjetet sociale për të kundërshtuar këto rritje enorme. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Shtator, 2022 20:41

01
Dhj
Sonte në “Rruga drejt”, në Alsat M, në studio me gazetarën Fatlume Dervishi, në pjesën...
01
Dhj
Të gjitha kontrollet kryhen pas raportimeve për bomba dhe përfundimisht konfirmohet konstatimi ynë fillestar –...
01
Dhj
Opozita nuk duhet të kushtëzoj ndryshimet kushtetuese në situate kur vendi ndodhet para sfidave të...