Coronavirusi shkatërron tregjet botërore të aksioneve, “fshinë” 15 bilion dollarë

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 30, 2020 20:42

Coronavirusi shkatërron tregjet botërore të aksioneve, “fshinë” 15 bilion dollarë

Tërmeti në tregjet e kapitalit botëror dhe të mallrave, për shkak të pandemisë të koronavirusit, ka vazhduar për tre muaj dhe ka shkaktuar ndoshta shitjen më të shkatërruar të pasurive që nga Depresioni i Madh. Shifrat janë befasuese, thonë mediat britanike, përcjell FLAKA.

Tregjet botërore të aksioneve kanë “fshirë” stoqet me vlerë 15 miliardë dollarë, çmimet e naftës kanë rënë me 60 përqind, dhe tregjet në zhvillim si Brazili, Meksika dhe Afrika e Jugut kanë parë që monedha e tyre kombëtare të bjerë më shumë se 20 përqind.

Presioni në tregjet e bashkimit të korporatave ka rritur frikën se sektorët e tërë mund të shemben – gati gjysma e vlerës së aksioneve të linjave ajrore është anuluar, me ekonomitë në zhvillim përballen me një valë të re të krizave të borxhit sovran, shtoi media britanike.

As Wall Street, i cili pa një rënie të lirë të Indeksit Dow Jones me 22 përqind dhe S&P 500 me 24 përqind, SNRF-Azi-Paqësori, i cili mat vlerën e tregjeve të aksioneve në 49 vende, humbi gati 25 përqind në vlerë, ndërsa FTSE e Londrës ra 27 përqind.

Duke ilustruar ndikimin e rrëzimit të tregut botëror të aksioneve, mediat britanike raportojnë se rënia rekorde tremujore e Wall Street në 1932, gjatë Depresionit të Madh, ishte 40 përqind, dhe fakti që indekset e Dow Jones dhe S&P 500 ishin në rënie një muaj më parë rekord i ulët, dëshmon se këtë herë rënia është më brutale.

Aksionet në Kinë, vendi që së pari goditi virusi, shkuan relativisht mirë me vetëm një rënie prej 11 përqind të dollarit, por efektet në tregjet e tjera kryesore në rrjedhën e sipërme ishin shumë më të dhimbshme pasi tregjet e tyre kryesore të mallrave ishin në kolaps.

Aksionet ruse, të cilat kryesuan listën vitin e kaluar, u ulën 40 përqind në një dollar, ndërsa aksionet e tregut të aksioneve brazilianë u ulën 50 përqind. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka March 30, 2020 20:42