Covid 19, Qeveria mbron bankat

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 1, 2020 21:30

Covid 19, Qeveria mbron bankat

Bankat ende kujdesen për fitime edhe në krizën e koronavirusit. Ata nuk falin interesin për kreditë. Vonesa e pagesës së kësteve gjashtëmujore për qytetarët nuk do të jetë falas, por do t’u kushtojë para, përcjell FLAKA.

Barra financiare, megjithëse do të lehtësohet përkohësisht, atëherë do të rritet, pasi bankat nuk do të shlyejnë interesin e huave gjatë grejs periudhës, por do ta paguajnë atë pasi qytetarët fillojnë të paguajnë borxhet e tyre rregullisht.

Sektori bankar vitin e kaluar, sipas të dhënave të Bankës Kombëtare, kishte një fitim neto prej 114 milion euro. Por, pavarësisht këtyre shumave mahnitëse, ministrja e financave thotë se normat e interesit nuk mund të falen ose shfuqizohen, dhe sektori bankar duhet të funksionojë dhe të ndihmojë tani dhe pas krizës.

“Edhe në vendet ku është futur i ashtuquajturi moratorium krediti, interesi nuk fshihet plotësisht ose vonohet ose falet. Për shembull, Sllovenia, Mali i Zi, Shqipëria dhe Serbia kanë një moratorium, por interesi llogaritet dhe programohet përsëri në periudhën vijuese. Mbrojtja e sektorit bankar nuk do të thotë që qeveria nuk kërkon që bankat të konsolidohen, por përkundrazi synon të mbrojë qytetarët në planin afatgjatë, pasi që stabiliteti i bankave është i rëndësishëm për mbrojtjen e qytetarëve dhe pasurive të tyre dhe, në të ardhmen, për sektorin bankar vazhdojnë të funksionojnë normalisht gjatë dhe pas krizës”, tha Nina Angellovska, Ministre e Financave.

Shteti ka vonuar marrjen e qirave dhe Angellovska u ka kërkuar edhe individëve privatë që të bëjnë të njëjtën gjë. Ajo tha se qeveria po konsideronte gjithashtu këtë opsion si masë. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 1, 2020 21:30