Covid 19, ushqimi mund të mungojë, paralajmërojnë organizatat botërore

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 1, 2020 21:19

Covid 19, ushqimi mund të mungojë, paralajmërojnë organizatat botërore

Ekziston një rrezik i “mungesës së ushqimit” në të gjithë botën për shkak të ndikimit të koronavirusit në tregtinë botërore dhe zinxhirët e furnizimit, kanë paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH), Kombet e Bashkuara dhe Organizata Botërore e Tregtisë (OBT), përcjell FLAKA.

“Pasiguria për disponueshmërinë e ushqimit mund të shkaktojë kufizime të eksportit, të cilat mund të krijojnë mungesë në tregun botëror,” tha kreu i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi (FAO) Ku Dongyu, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH, Tedros Adhan Gebrejessus dhe Drejtori i OBT-së Roberto Azevedo.

Të tre organizatat theksojnë rëndësinë e ruajtjes së tregtisë, “veçanërisht për të shmangur mungesat e ushqimit”.

Ata janë të shqetësuar për “ngadalësimin e qarkullimit të punëtorëve në industrinë bujqësore dhe ushqimore”, për të cilët ata besojnë se do të rrezikojnë shumë fermerë perëndimorë, si dhe “që mund të vijë deri në prishje të ushqimit” që mund të çojnë në prishjen e ushqimit.

Të tre theksojnë nevojën për të “mbrojtur punonjësit në prodhimin, përpunimin dhe shpërndarjen e ushqimit” në mënyrë që të minimizohet përhapja e virusit në sektor.

“Kur bëhet fjalë për mbrojtjen e shëndetit dhe mirëqenien e banorëve, shtetet duhet të sigurojnë që masat të mos prishin zinxhirët e furnizimit me ushqim”, paralajmëruan shefat e FAO, OBSH dhe OBT.

Ata theksojnë se bashkëpunimi ndërkombëtar është thelbësor në këtë periudhë.

“Ne duhet të sigurohemi që përgjigja jonë ndaj pandemisë Covid-19 nuk do të krijojë pa dashje një mungesë të pajustifikuar të produkteve kryesore dhe përhapjen e urisë dhe kequshqyerjes”, thanë të tre institucionet në një deklaratë.

FAO, në faqen e saj të internetit, thotë se nuk ka “nevojë për panik”.

“Ka mjaft ushqim në botë për të gjithë. Politikanët në të gjithë botën duhet të jenë të kujdesshëm që të mos përsërisin gabimet e bëra gjatë krizave ushqimore 2007 dhe 2008 dhe ta shndërrojnë këtë krizë shëndetësore në një ushqim që mund të shmanget plotësisht”, tha FAO.

Megjithatë, disa vende kanë filluar të ndalojnë eksportet. Vietnami, prodhuesi i tretë më i madh i orizit në botë, ndaloi eksportin e orizit, dhe Kazakistani ndaloi eksportin e miellit dhe produkteve të grurit. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka April 1, 2020 21:19