Debat i ashpër për subvencionet e punësimit sipas përkatësisë etnike mes ministrit Bekteshi dhe Llazarovit të VMRO

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 23, 2020 22:40

Debat i ashpër për subvencionet e punësimit sipas përkatësisë etnike mes ministrit Bekteshi dhe Llazarovit të VMRO

Masa qeveritare do të thërrasë dhe inkurajojë ndërmarrjet private të përdorin ndihmën shtetërore në varësi të strukturës që kanë në kompani, për të punësuar shqiptarë, maqedonas, turq dhe anëtarë të komuniteteve të tjera, tha Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, në Top Tema në Tv Telma në lidhje me çështjen e subvencioneve për të ashtuquajturën punësim etnik, përcjell FLAKA.

Sipas Bekteshi, kjo është një çështje që është pjesë e programit qeveritar, i cili është një program i përbashkët i partive LSDM dhe BDI. “Është parashikuar dhe ne sigurisht do ta realizojmë, sepse si qeveri ne kemi një detyrim ndaj qytetarëve për ta bërë atë”, tha Bekteshi.

Ai mohoi që qeveria të kishte pikëpamje të ndryshme mbi çështjen, duke thënë se ishte lëshuar një deklaratë qeveritare. Disa nga masat që janë pjesë e programit qeveritar janë pjesë e programit të LSDM-së, të tjerat janë pjesë e programit të BDI-së, thotë Bekteshi, duke shtuar se tani ekziston një program i përbashkët qeveritar.

Darko Llazarov nga VMRO-DPMNE tha që fatkeqësisht në vend që të përqendrohej në sfida serioze për shkak të pandemisë, qeveria vendosi të subvencionojë punësimin sipas përkatësisë etnike.

“Në fund të ditës, biznesit maqedonas i duhet ndërkombëtarizimi dhe shtetëzimi”, tha Llazarov.

Sipas Llazarov, problemi më i madh me të cilin përballen kompanitë private në Maqedoni është fuqia punëtore e pakualifikuar dhe ky është problemi kryesor që duhet kapërcyer dhe jo të subvencionohet punësimi nga përkatësia etnike, sepse i gjithë sektori privat po përballet me një mungesë të fuqisë punëtore të kualifikuar.

Ish-Ministri i Ekonomisë, Zoran Vitanov, vlerësoi se masa e përgatitur nga qeveria është diçka që ekonomia nuk e di. “Ekonomia njeh kompetenca dhe jo përkatësi, ai që flet për përkatësi nuk e kupton ekonominë dhe kjo është në të vërtetë një politikë e dëmshme për ekonominë”, tha Vitanov. Ai shtoi se nëse qeveria dëshiron që disa kompani të jenë konkurruese, i vetmi kriter për punësim duhet të jenë kompetitiv. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 23, 2020 22:40