Dekreti për akcizat e derivatet e naftës kërkohet të shndërrohet në ligj

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 18, 2020 20:17

Dekreti për akcizat e derivatet e naftës kërkohet të shndërrohet në ligj

Njohja e kostove për testet për Kovid nga aspekti tatimor, ulja e detyrimeve parafiskale dhe kalendari tatimor për parashikueshmëri më të madhe, kërkuan biznesmenët nga Oda Ekonomike e Maqedonisë nga Ministri i Financave, përcjell FLAKA.

Në fushën e energjisë, është propozuar që Rregullorja për akcizat në derivatet e naftës të përkthehet në ligj, sepse është e përkohshme. Ajo barazoi akcizën e karburantit ekstra të lehta me naftën, e cila dha rezultate. Gjithashtu, akciza për derivatet e naftës u rrit me tre denarë, por ajo duhet të kthehet në nivelin e mëparshëm – në varësi të lëvizjes së tregjeve botërore të aksioneve.

“Megjithëse, si ndërmarrje të naftës, nuk na shkon për të mbajtur atë rritje të atyre tre denarëve .. por, është në interes të shtetit, duke pasur parasysh se kemi një krizë kur buxheti u varfërua dhe jemi akoma larg shumës së akcizës për derivatet e naftës. Mund të na ndodhë që Qeveria që është në pushtet do të detyrohet të ngrejë akcizat me tetë deri në dhjetë denarë për litër dhe ky do të jetë një problem serioz, kështu që unë do të sugjeroja që kjo të përkthehet në ligj dhe të miratohen aktet nënligjore, megjithëse disa prej tyre janë miratuar”, tha Andrea Josifovski nga Makpetrol.

“Më duhet të llogaris implikimet fiskale që të jem më serioze dhe të them se kjo ka kuptim. Unë do ta kontrolloj këtë, ajo që ju thatë ka logjikë ekonomike si në aspektin e tregjeve botërore të aksioneve ashtu edhe në aspektin e të huajve, dhe një nga qëllimet tona është nëse arrijmë të zvogëlojmë ekonominë gri dhe ndër të tjera kjo vendos në të”, tha Fatmir Besimi, Ministri i Financave.

Ai bën thirrje për heqjen e detyrimeve doganore për gazin natyror, të prezantuar në 1997. Një tarifë e tillë është e panevojshme sepse vendi nuk ka një prodhues të gazit natyror dhe kjo e ngarkon ekonominë. Kjo nuk është një shumë e madhe kur bëhet fjalë për buxhetin. Gjithashtu u bë kërkesë për lidhje elektronike të doganave me depot e akcizës, e cila është një direktivë evropiane dhe vetëm në atë mënyrë shteti do të ketë një pasqyrë se ku lëvizin mallrat dhe për të mbledhur detyrimet.

Bizneset po kërkojnë gjithashtu të marrin në konsideratë çështjen e taksimit të dyfishtë në sigurimin shëndetësor privat, për të cilin ata tani paguajnë tatimin mbi të ardhurat personale dhe tatimin mbi fitimin.

Besimi përgjithësisht pranoi propozimet e biznesmenëve, dhe për disa prej tyre ai tha se implikimet fiskale duhen parë. Ai gjithashtu njoftoi se shteti do të jetë një garantues për kompanitë që të jenë në gjendje të marrin hua në bankat tregtare dhe skema e garancisë shtetërore duhet të fillojë të funksionojë deri në fund të vitit. Ministria e Financave me 10 milion euro do të garantojë shuma disa herë më të larta të kredive për të vogla dhe për ndërmarrjet e mesme. Skema e garancisë do të kalojë përmes Bankës së Zhvillimit, ndërsa fondet do të vendosen përmes bankave tregtare. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 18, 2020 20:17