Derkovski: Nëse nuk ka census, nuk do të ketë zgjedhje të reja menjëherë

Redaksia
By Redaksia 23 Prill, 2019 20:46

Derkovski: Nëse nuk ka census, nuk do të ketë zgjedhje të reja menjëherë

Oliver Derkovski, kryetari i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve, tha se nuk besonte se zgjedhjet e reja presidenciale do të shpalleshin nëse në raundin e dytë të 5 majit nuk arriti censusi i nevojshëm, përcjell FLAKA.

Sipas Derkovskit, nëse qeveria vendos të ndryshojë Kushtetutën, zgjedhjet nuk do të shpallen për të cilat nuk ka ndonjë afat të përcaktuar saktësisht kur duhet të jetë të radhës.

“Nëse zgjedhjet caktohen, duhet të pritet deri në përfundimin e këtyre zgjedhjeve dhe pastaj të vazhdojmë me një procedurë të tillë nëse shumica qeverisëse ka një qëllim të tillë. Mungesa e angazhimit në dispozitat ligjore, për shembull, neni 122 i Kodit Zgjedhor që rregullon këtë detyrim, thotë vetëm se mbahen zgjedhjet e reja, por nuk ka as kohë as afati. Ai jep mundësinë e spekulimeve të këtij lloji. Do të ishte normale menjëherë pas shpalljes së rezultateve përfundimtare të Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve për të shpallur zgjedhje të reja dhe për të organizuar zgjedhje të reja. Mendoj se shumica në pushtet, nëse vendos të ndryshojë Kushtetutën me të cilën Presidenti do të zgjidhet në Parlament, ka të ngjarë të bëjë këtë përpara se të lajmërojë zgjedhje të reja”, tha ai për TV Alfa.

Për momentin, vetë qeveria ka bërë të mundur që kryetari i shtetit të zgjidhet në Kuvend ose të hiqet censusi si kusht. Për këtë do të duhet pëlqim i shumicës së dy të tretave në Kuvend. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 23 Prill, 2019 20:46