Diabeti, sëmundja me një hov pa fre

Diabeti, sëmundja me një hov pa fre

Bota përballet me një “hov pa frè” të diabetit, që sot prek gati një në 11 të rritur. Në raportin e fundit të saj, Organizata Botërore e Shëndetësisë flet për katërfishim të rasteve, nga 108 milionë që ishin në 1980-n, në 422 milionë të regjistruar në vitin 2014.

Niveli i lartë i sheqerit në gjak është një prej shkaktarëve kryesorë të vdekjeve në botë, duke marrë gati 3,7 milionë jetë njerëzish në vit. Sipas zyrtarëve të OBSH-së, bilanci është i destinuar të rritet, nëse nuk ndërmerren masa drastike.

Problematike rezultojnë të dy llojet e diabeteve, 1 dhe 2, por në shtimin e numrit të të prekurve mbizotëron më shumë tipi 2, që lidhet më së shumti me stilin jo të mirë të jetesës.

Diabeti është një sëmundje e heshtur, – thotë doktori Etienne Krug, njeriu që drejton përpjekjet e OBSH-së kundër diabetit, – por marshimi i tij sot është i papepur dhe ne duhet me çdo kusht ta frenojmë.

Moskontrollimi i nivelit të sheqerit në gjak ka pasoja shkatërruese për shëndetin. Ai trefishon rrezikun e atakut kardiak, atë të hemorragjisë cerebrale, çon në bllokim të veshkave, komplikacione në shtatzëni dhe verbim.

Sipas doktorit Krug, kjo rritje e ndjeshme e numrit të të prekurve nga diabeti i detyrohet pjesërisht shtimit dhe plakjes së popullsisë së globit, por problemin kryesor e përbëjnë dietat dhe mungesa e aktivitetit fizik.

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Prill 6, 2016 11:52

REKLAMA

PARTNER