Digjitalizimi i ekonomisë është një kusht i rëndësishëm për zhvillim

Digjitalizimi i ekonomisë është një kusht i rëndësishëm për zhvillim

Tendenca e dixhitalizimit të shpejtë të ekonomisë për momentin po i ndihmon kompanitë të lëvizin prodhimin e tyre masivisht nga Lindja në Perëndim, pasi migruan nga Perëndimi në Lindje 30 vjet më parë për shkak të punës së lirë. Ekspertët pyesin nëse vendet në zhvillim, siç është Maqedonia, nuk i digjitalizojnë ekonomitë e tyre, përcjell FLAKA.

“E ardhmja e këtyre vendeve në zhvillim kërkon forcimin e kapaciteteve të inovacionit dhe profilizimin e ekonomive të teknologjisë së lartë, dhe jo vetëm partnerët evropianë, por edhe bashkëpunimi me vendet e tjera të botës kontribuojnë, sepse me robotizim këto punë të thjeshta tashmë po zhduken”, tha Neboshja Stojçiq, Universiteti i Dubrovnikut.

Sipas ekspertëve, ishte e domosdoshme të investohej shumë në edukimin e kuadrit me arsim të lartë në këtë fushë dhe ndjekjen e prirjes botërore të shitjes së pothuajse të gjitha produkteve përmes internetit, në vend se në dyqanet tradicionale. Sepse gjithnjë e më shumë punë klasike po mbyllen.

“Nëse qasja në teknologjinë e informacionit për njerëzit e varfër është rritur, ato do të përmirësojnë të ardhurat e tyre. Ne gjithashtu këshillojmë qeverinë tonë dhe organizatat ndërkombëtare të investojnë sa më shumë që të jetë e mundur në teknologjitë dixhitale, në arsim si mjete për të arritur uljen e varfërisë dhe për të zvogëluar pabarazinë e të ardhurave”, tha Rasim Jëllmaz nga universiteti “Nama Kemal”, Tekirdak, Turqi.

“Mënyra tradicionale e të punuarit nga vendi nga unë vjen tashmë po shuhet, kështu që gjithnjë e më shumë njerëz po blejnë në internet. Gjithnjë e më shumë njerëz tani janë duke punuar në vendet e tregtimit në internet”, tha Sarah Williams, Universiteti i Wolverhampton, Britania e Madhe.

Megjithëse fillimisht kishin frikë se robotizimi dhe teknologjia do të zvogëlonin vendet e punës, u tregua se ishte krejt e kundërta që krijoheshin pozicione gjithnjë e më të reja të arsimit të lartë, thanë më tej ekspertët në tribunën “Transformimi digjital i ekonomisë” mbajtur në Prilep. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 19 Tetor, 2019 22:42

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.