Dimitrov: Askush tjetër nuk mund të na thotë kush jemi, kërkojmë respekt elementar nga Bullgaria

Desk
By Desk November 6, 2020 21:46

Dimitrov: Askush tjetër nuk mund të na thotë kush jemi, kërkojmë respekt elementar nga Bullgaria

“Askush nuk mund t’i tregojë popullit maqedonas kush jemi dhe çfarë gjuhe flasim”, tha Zëvendës Kryeministri për Integrimin Evropian Nikolla Dimitrov në TV Kanal 5, përcjell FLAKA.

“Misirkov shkroi për gjuhën tonë maqedonase në 1903, gjuha u kodifikua në 1945, ishte një nga gjuhët zyrtare në RSFJ, tani është në Kombet e Bashkuara dhe në Bashkimin Evropian. Pra, askush nuk mund t’i tregojë popullit maqedonas sot – një populli tjetër, fqinji, një vend tjetër, i tretë ose i katërt, madje edhe një organizatë ndërkombëtare se kush jemi dhe me çfarë gjuhe flasim. Kjo çështje është çështje e brendshme, puna jonë. Po flas për të drejtën ndërkombëtare, po flas për të drejtën evropiane”, tha Dimitrov.

Sipas tij, është thelbësore që Bullgaria fqinje të mos pranojë kush jemi, sepse, siç thotë ai, do të ndihmojë shumë në zhvillimin e miqësisë.

“Nëse ne, atje ku është më e rëndësishmja për ne, ku është më e shenjta për ne, të prekemi dhe të shtypemi me gisht, do të jetë shumë e vështirë të zhvillojmë një miqësi të vërtetë. E drejta jonë për vetëvendosje duhet të kuptohet. Pritja që miqtë tanë të respektojnë shprehjen e të drejtës sonë për vetëvendosje është shumë themelore. Ne kërkojmë një respekt elementar për të respektuar dinjitetin tonë, sepse kemi një histori të përbashkët. Ka edhe njerëz që ne i festojmë së bashku, ata janë të rëndësishëm për popullin maqedonas, ata janë të rëndësishëm për popullin bullgar. Por ne gjithashtu duam të kemi një të ardhme të përbashkët evropiane”, tha Dimitrov. FLAKA

Desk
By Desk November 6, 2020 21:46