Dimitrov: Gjuha maqedonase duhet të jetë një nga gjuhët zyrtare të BE-së

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Maj, 2023 22:22

Dimitrov: Gjuha maqedonase duhet të jetë një nga gjuhët zyrtare të BE-së

Ish-ministri i Punëve të Jashtme dhe ish-Zëvendëskryeministri Nikolla Dimitrov, i cili kohëve të fundit është pjesë e organizata joqeveritare “Qendra Ballkanike për Politika Konstruktive – Zgjidhje” beson se pas premtimit të tradhtuar nga BE-ja lidhur me Marrëveshjen e Prespës, politikanët maqedonas bëjnë mirë të jenë të kujdesshëm dhe të ndershëm me qytetarët maqedonasit, përcjell FLAKA.

Në një intervistë për “Deutsche Welle” në gjuhën maqedonase, ai thotë se duhet të formulohen qëndrimet shtetërore për rrugën përpara përmes një procesi të gjerë të debatit të vërtetë demokratik.

“Së pari, mohimi bullgar i gjuhës maqedonase, i depozituar në kontekstin e konferencës sonë të parë ndërqeveritare vitin e kaluar në korrik, duhet të marrë një përgjigje evropiane në formën e deklaratave zyrtare afirmative nga vendet e tjera anëtare të BE-së se gjuha maqedonase është pjesë e pasuria gjuhësore e Evropës dhe që pas anëtarësimit do të jetë një nga gjuhët zyrtare të BE-së. Së dyti, hyrja në fuqi e ndryshimeve kushtetuese duhet të kushtëzohet me pranimin nga ana e Bullgarisë të diçkaje që është e padiskutueshme në shekullin e 21-të – të drejtën për vetëvendosje dhe vetëdeklarim të popullit maqedonas, ose me anëtarësimin në Union. Së treti, Sofja kërkoi dhe ia doli që çështjet historike t’i bënte nga dypalëshe në pjesë të procesit të anëtarësimit me BE-në, por formati i Komisionit mbeti dypalësh. Prandaj, Komisioni duhet të ketë një lehtësues evropian me përvojë nga ndonjë komision historik ndër vendet e tjera evropiane”, tha Dimitrov.

Dimitrov beson se deklarata e kryeministrit Dimitar Kovaçevski në Rejkjavik në lidhje me ngjashmërinë e narrativës bullgare ndaj maqedonasve me atë rus për ukrainasit është e vlefshme, por e vonuar dhe se bie ndesh me politikën e miratimit të vazhdueshëm të Bullgarisë në kushtet e shpërfilljes së hapur ndaj të drejtave të popullit maqedonas për vetëvendosje.

“Me vonesë, sepse kur Sofja zyrtare depozitoi një mohim të shkruar në gjuhën maqedonase në mes të Brukselit, qeveria këtu jo vetëm shtiri miqësi, por ishte edhe bashkëpunëtore në shkatërrimin e pozicioneve maqedonase, duke pranuar të gjitha mjetet që kërkonte Bullgaria për realizimin e ambicies së saj antievropiane mohimi i identitetit maqedonas për të qenë pjesë e procesit të anëtarësimit në BE. Nëse kjo përballje e vonuar me realitetin do të ishte e vërtetë, qeveria do të kishte pushuar së shtyri verbërisht amendamentet, do të kishte kërkuar falje për pamaturinë e saj dhe do të kërkonte ndihmë nga shoqëria civile, publiku ekspert dhe opozita, që së bashku të gjenin një rrugëdalje nga rrëmuja. . Pa këtë, “heroizmi” i kryeministrit është vetëm një lloj shpërthimi emocional apo edhe më keq, retorikë boshe parazgjedhore”, tha Dimitrov.

Ai beson se pas deklaratave të Radev, kontesti është komplikuar edhe më shumë.

“Mohimi i gjuhës dhe identitetit maqedonas, përndryshe gjuha klasike e urrejtjes, së bashku me këmbënguljen se bullgarët në Maqedoni nuk janë pakicë pavarësisht nga regjistrimi, ekspozon një strategji armiqësore të revizionizmit historik. Sofja inkurajohet nga i ashtuquajturi propozim francez dhe zemërohet kur ne sillemi si shtet sovran”, tha Dimitrov.

Ai shton se pas ndryshimeve në Kushtetutë, politika bullgare do të kërkojë lëshime të tjera dhe se situata është katastrofike për miqësinë maqedono-bullgare. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Maj, 2023 22:22