Do të shuhen rreth 50 institucione shtetërore – nis projekti pilot për reformat në administratën publike

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Nëntor, 2022 21:16 Updated

Do të shuhen rreth 50 institucione shtetërore – nis projekti pilot për reformat në administratën publike

Ministria e Ekonomisë nuk ka një sistem të vetëm hierarkie, linjat e përgjegjësisë janë të përziera, nuk ka ndarje funksionesh dhe ka organe të administratës shtetërore pa kritere të qarta, përcjell FLAKA.

Në fakt, këto mangësi janë konstatuar nga ekspertë vendas dhe të huaj për reformat në administratën publike pas intervistimit të 134 organeve të administratës shtetërore, në koordinim me Bashkimin Evropian dhe organizata të tjera relevante ndërkombëtare.

Pas një analize të thellë, tani propozojnë që Ministria e Ekonomisë të ketë më pak institucione, pra ose shfuqizimin ose bashkimin e disa institucioneve në një, heqjen e vendeve të punës artificiale, një administratë më të vogël dhe më pak të politizuar.

Për shembull, në rastin e Ministrisë së Ekonomisë, kjo do të nënkuptonte bashkimin e Agjencisë së Energjisë me Agjencinë e Rezervave të Detyrueshme të Naftës, Inspektoratit të Inspektimit Teknik me Inspektoratin e Tregut, Agjencisë së Investimeve të Huaja me Drejtorinë e Zonave Industriale Teknologjike.

Projekti për riorganizimin e Ministrisë së Ekonomisë, i cili financohet nga Bashkimi Evropian, planifikohet të përfundojë deri në 1 korrik të vitit të ardhshëm.

Punonjësit do të shpërndahen dhe numri i vendeve të punës duhet të korrespondojë me buxhetin e pagave.

Pritet që kjo reformë të thjeshtojë proceset dhe të çojë në dixhitalizimin e kësaj ministrie.

Në fakt, Ministria e Ekonomisë është një nga të treja, së bashku me Ministrinë e Bujqësisë dhe Administratës Publike, të cilat janë pjesë e projektit të reformës së administratës.

Po ashtu ka pozita artificiale në Ministrinë e Bujqësisë dhe asnjë agjenci nga ky sektor nuk lejon mbikëqyrjen e jashtme të Ministrisë. Rregulloret aktuale janë tepër teknike, të gjata dhe komplekse dhe nuk mbështesin reforma të bazuara në performancë, ndaj propozohet racionalizimi i tyre.

Ministria e Administratës, si dy të mëparshmet, të paraqitura në mënyrë skematike, duket po aq kaotike.

Është planifikuar ngritja e strukturës së re të Ministrisë së Administratës deri në 1 korrik të vitit të ardhshëm.

Në varësi të kësaj ministrie është e gjithë administrata publike, e cila prej 30 vitesh nuk ka arritur të ofrojë shërbime të shpejta dhe cilësore për qytetarët dhe të cilën Bashkimi Europian e kritikon prej vitesh, në çdo raport.

Me projektin e reformës në këtë ministri është planifikuar krijimi i një Agjencie të Transformimit Dixhital, e cila duhet të jetë një institucion kyç për zbatimin e dixhitalizimit të administratës. Kjo agjenci duhet të marrë përsipër edhe punën e Regjistrit të lindjeve, vdekjeve dhe martesave…

Nëse projekti realizohet, qytetarët do të mund të barazohen me qytetarët në BE dhe t’i marrin këto dokumente në mënyrë elektronike, në vend të sportelit.

Risi është edhe ngritja e një Akademie për zhvillim profesional, e cila do të jetë institucion më vete me buxhetin e vet, por që do t’i raportojë Ministrisë së Administratës. Kjo agjenci duhet të ketë kompetenca në trajnime dhe akademi të zyrtarëve administrativë.

Propozohet reformimi i Këshillit të Inspektimit, i cili do të thjeshtojë përgjegjësinë aktuale komplekse dhe të fragmentuar të inspektimeve.

Reforma në Ministrinë e Administratës duhet të thjeshtojë vendimmarrjen, por edhe përgjegjësinë dhe prioritet duhet të jetë dixhitalizimi i shërbimeve.

Reforma që po nis si projekt pilot në tre ministritë, tani për tani duket si fantashkencë. Cilësia e shërbimeve dhe procedurat e thjeshtuara që qytetarët e Maqedonisë dëgjojnë punojnë në vendet evropiane.

A është kjo e arritshme? Sa shpejt mund të bëhet? A ka Maqedonia mentalitet dhe vullnet politik për të zbatuar atë që ekspertët e kanë analizuar në detaje me vite dhe për të ofruar zgjidhje.

Reforma në administratën publike është pjesë e grupit të parë të kapitujve në negociatat e anëtarësimit në BE. Por nuk ka një plan përgjithësisht të pranuar për reformën e administratës publike. Ka vetëm udhëzime, prandaj sfida është nëse Maqedonia thjesht do të kopjojë një model të një prej vendeve evropiane, gjë që mund të mos jetë e përshtatshme, duke pasur parasysh traditën e gjatë administrative.

Që reforma të fillojë fare duhet të ndryshohet Ligji për Organizimin dhe Punën e Organeve të Administratës Shtetërore, i cili miratohet me dy të tretat e shumicës.

Me të, sipas propozimit, përcaktohet që në të ardhmen Qeveria të ketë maksimumi 17 dikastere dhe të jenë 97 nga 144 organet aktuale të pushtetit shtetëror, pra një të tretën më pak se tani. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 23 Nëntor, 2022 21:16 Updated

01
Dhj
Sonte në “Rruga drejt”, në Alsat M, në studio me gazetarën Fatlume Dervishi, në pjesën...
01
Dhj
Të gjitha kontrollet kryhen pas raportimeve për bomba dhe përfundimisht konfirmohet konstatimi ynë fillestar –...
01
Dhj
Opozita nuk duhet të kushtëzoj ndryshimet kushtetuese në situate kur vendi ndodhet para sfidave të...