Dorëshkrimi i Einstein u shit për 11.6 milionë euro

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Nëntor, 2021 22:35

Dorëshkrimi i Einstein u shit për 11.6 milionë euro

Dorëshkrimi i fizikanit Albert Einstein, në të cilin ai kishte përgatitur teorinë e tij të përgjithshme të relativitetit, u shit në ankand në Paris sot për një shumë rekorde prej 11.6 milionë eurove.

Të dhënat e mëparshme për disa nga dorëshkrimet e Einstein ishin 2.4 milionë euro për një letër për Zotin në vitin 2018 dhe 1.39 milionë euro në 2017 në Jerusalem për një letër për sekretin e lumturisë.

Dokumenti i shitur sot vlerësohej midis 2 dhe 3 milionë euro. Ndryshe nga ato të mëparshmet që shiten me një çmim rekord, ky është një dorëshkrim pune, gjë që është një gjë e rrallë.

Është një dorëshkrim prej 54 faqesh i redaktuar në vitet 1913 dhe 1914 në Cyrih nga një fizikan gjerman dhe bashkëpunëtori dhe miku i tij Michele Besso.

“Dorëshkrimet e Einstein nga fusha e shkencës nga ajo kohë dhe në përgjithësi para vitit 1919 janë jashtëzakonisht të rralla,” vuri në dukje ankandi Christie’s para shitjes në shtëpinë Aguttes.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Nëntor, 2021 22:35